Hoe vertel je aan een kind dat het te dik is?

Thinkstock
Bijna 1 op de 3 mensen wereldwijd heeft overgewicht, en dat maakt obesitas één van de belangrijkste gezondheidsproblemen van de mensheid. Want niet alleen volwassenen sleuren behoorlijk wat overtollige kilo's mee, ook het aantal kinderen met obesitas is in de afgelopen 40 jaar vertienvoudigd. Jong geleerd is oud gedaan, maar geldt dat ook om iets af te leren? En zo ja, hoe pak je dat dan aan?

Je kind vertellen dat het te dik is, blijkt een delicaat onderwerp. Heel wat ouders durven het dan ook niet goed aan, uit angst hen op te zadelen met een complex - of erger nog: eetstoornis. En toch is dat wel degelijk de realiteit, want het aantal kinderen met overgewicht gaat jaar na jaar verder de hoogte in.

Gezondheidscrisis

"Het ziet ernaar uit dat we een nieuwe generatie van kinderen en jongeren krijgen die obesitas zullen hebben wanneer ze volwassen zijn," aldus professor Majid Ezzati die de studie bij kinderen uitvoerde in opdracht van de Wereldgezonheidsorganisatie (WHO). Doctor Fiona Bull van WHO zelf, valt hem daarin bij: "Obesitas is tegenwoordig een wereldwijde gezondheidscrisis geworden, en het probleem zal de komende jaren alleen maar verergeren als we er niets aan doen. We bevinden ons in een maatschappij waar vette, suikerrijke caloriebommen alom worden aangeprezen, op televisie, aan de bushalte, ... Dat moet stoppen."

Praat over gezondheid in plaats van gewicht

En daar hebben ook de ouders een verantwoordelijke rol in, vindt personal trainer en vader van twee kinderen, Matt Roberts. "Tegenwoordig zijn ouders bang om met hun kinderen over hun gewicht te praten. Maar dat wil niet zeggen dat je het onderwerp uit de weg moet gaan. Ook met kinderen kan je het er op een gepaste en vriendelijke manier over hebben." Begin bijvoorbeeld nooit over hun gewicht, maar over hun gezondheid. "Zeg niet dat ze wat kilo's moeten verliezen - het heeft geen zin om met cijfers te gaan goochelen - maar praat over de gezondheidsrisico's van suiker, en hoe ze zich beter en energieker zullen voelen als ze meer sporten of buitenkomen. Of overtuig hen met het feit dat ze beter zullen worden in de sportlessen op school."

Geef het goede voorbeeld

Vergeet natuurlijk ook niet om éérst naar je eigen eetgewoonten te kijken. Zorg ervoor dat je altijd het goede voorbeeld geeft. En steek hand in eigen boezem - of beter nog: ijskast. "Ruim de keukenkasten en koelkast uit, en zorg dat de frisdranken en koekjes beperkt zijn, zo komen kinderen minder snel in de verleiding", aldus Roberts. "Gooi niet al het snoepgoed in de vuilnisbak, maar bewaar het op een plek waar de kinderen er niet bij kunnen, en reserveer dat lekkers voor speciale gelegenheden."

Ken je kind

"Sommige kinderen hebben nu eenmaal pech en komen sneller bij dan anderen," vertelt klinisch psychologe Rachel Andrew. "Vaak heeft dat met hun genen en omgeving te maken - ik zie zelden een kind met obesitas in een gezin waar iedereen een gezond gewicht heeft. Maar ook het lichaamstype, metabolisme en temperament van het kind spelen een rol. Net als hun hobby's: sommigen schilderen en knutselen nu eenmaal veel liever dan dat ze buiten met een bal gaan ravotten. Als ouder is het een natuurlijke reflex om je kind te willen beschermen, maar op lange termijn zal het probleem negeren hen meer kwaad dan goed doen."
8 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Han Johnny

  Kinderen met overgewicht hebben enkel een traag metabolisme, en moeten dus meer moeite doen om die calorieen af te branden, ergo, meer beweging, of minder calorieen innemen. Ik was vroeger ook te dik, nu zou je me eerder slank of zelfs mager noemen. Ik heb het natuurlijk niet over kinderen die door medicatie of lichamelijke afwijkingen of ziektes een overgewicht hebben.

 • Sarah van Moorter

  Ik heb 4 zonen. 2 zelf naar magere kant, een kleuter normaal gewicht en 1 overgewicht. Eten allemaal hetzelfde. Zelf kind met overgewicht minder!!!! Heeft niet altijd met luiheid of vettige voeding te maken ... heb heb eens dieet laten bolgen... na een week bij de dokter... volledig verstopt door LEES te weinig vetten ... leg dat dan maar eens uit!!!!

 • Eida Lam

  Al die mensen die beweren dat het genetisch is, toch wel raar dat je dat soort genen nooit ziet in landen met hongersnood, nietwaar?

 • renata rosseel

  Ewel ik ben niet akkoord met Caroline,wij eten gezond en de kids hebben genoeg beweging,allebei exact hetzelfde,ik heb 1 dochter met overgewicht en 1 let normaal gewicht,dus bij deze zou ik zulke opmerkingen stoppen

 • jan verstrepen

  Inderdaad Caroline,de nagel op de kop.