Exclusief voor abonnees

Hoe verantwoord is een pedagogische tik? Dit zeggen onze experts

Beeld ter illustratie.
Shutterstock Beeld ter illustratie.
Moet de pedagogische tik in het wetboek? En zouden gezinnen daar beter van worden? Experts denken dat het een mooie symboolwaarde zou hebben, maar zijn minder te vinden voor straffen en sancties: “Kinderen zijn erg loyaal tegenover hun ouders, en zouden zich schuldig kunnen voelen als ‘mama naar de rechter moet omdat ze mij tikken geeft’ . Dit gaat niet over een burenruzie, maar over een gezin dat nadien samen verder moet.”

Je hebt 8% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis68 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • DIRK VAN DESSEL

  "Wie zijn kind liefheeft, spaart de roede niet" zegt de klassieke spreuk om te vermijden dat kinderen opgroeien zouden "voor galg en rad". Ik was een heel balorige puber en mijn moeder's oorvegen waren dan ook heel terecht.

 • Dirk Van den Lemmer

  Wanneer ben je eigenlijk expert in kinderkletskes?

 • Gregoor Vogels

  Met een pedagogische tik is niks verkeerd. We spreken wel niet over een rammeling e.d. Sommige kinderen zijn er meer gebaat bij en daar helpt het wel, dat heeft de geschiedenis al bewezen. 'Wie niet horen wil, moet voelen'... is een gezegde dat zo ontstaan is. Het mag wel niet de regel zijn, maar wanneer praten, gemoedelijk spreken, negeren, straffen (vies woord), niet helpen... En ja, er zijn kinderen die agressief zijn tegen hun ouders (slaan, stampen), daar sta je toch niet op te kijken?

 • Guy Bekaert

  Ik heb in mijn jeugd meer dan eens lappen rond de oren gekregen zowel op school of thuis en heb er niets aan over gehouden . Nu is er zoveel ophef is over een pedagogische tik , heeft mr V D Veken wel goed gezien wat er aan vooraf is gegaan , en moeten ouders en opvoeders over zich een larten lopen ? Er is een verschil tussen een lap rond de oren en mishandeling .

 • Mieke Vhuyst

  Omer Kurshad heeft gelijk. Onze kinderen worden tegenwoordig behandeld of ze allemaal persoonlijk het warm water hebben uitgevonden. Hun opvoeding wordt dan nog eens grotendeels uitbesteed aan vreemden wat niet helpt met de gezinsband. Het is onnatuurlijk en de resultaten zijn alom tegenwoordig in de samenleving. Narcisme, egoïsme, enz