Hoe praat je met je kinderen over de aanslag op concert Ariana Grande?

Een man met een jong meisje op zijn schouders in Manchester, een dag na de aanslag op het concert van Ariana Grande.
AFP Een man met een jong meisje op zijn schouders in Manchester, een dag na de aanslag op het concert van Ariana Grande.
De aanslag in Manchester gisterenavond heeft de hele wereld geschokt. Omwille van de gruwel, maar ook omdat het geweld zo duidelijk tegen onschuldige kinderen en tieners gericht was. En dat brengt natuurlijk heel wat angst met zich mee, wat het eens zo belangrijk maakt om er met hen op een rustige manier over te praten. Maar hoe doe je dat?

Hoe oud je kind ook is, het onderwerp mag je zeker niet uit de weg gaan. Zelfs de jongste kinderen pikken iets op en kunnen met angstgevoelens kampen. Wel is het essentieel om de informatie aan te passen aan de leeftijd van je kinderen en wat ze aankunnen. "Kleuters zullen nu eenmaal anders reageren dan kinderen van de basisschool en adolescenten," aldus traumapsycholoog Erik De Soir. Het is dan ook aangewezen om je uitleg aan te passen aan de leefwereld van je kind.

Laat het afhangen van je kind

"Probeer aan te voelen aan welke informatie je kind nood heeft," raadt De Soir aan. "Leg in grote lijnen uit wat er gebeurd is: Wat is terreur? Waarom doen mensen dat? Moeten we nu allemaal bang zijn? Maar laat het gesprek daarna vooral verder afhangen van de vragen die je kind stelt. Ga geen details uit de weg om je kind af te schermen, zij hebben die concrete informatie nodig om hun angst te kunnen begrijpen."

Wacht ook niet tot volgende week om er met je kinderen over te praten. Niet alle kinderen zullen uit zichzelf komen vertellen dat ze bang zijn. Jonge kinderen hebben vaak 'buikpijn'," verklaart De Soir. "Komt je kind naar beneden omdat het niet kan slapen door buikpijn, vraag dan even door: Waar denk je aan? Ben je bang? Dan zal het hele verhaal wel naar boven komen." Ook worden kinderen soms stiller of net opstandiger, of gaan ze bijvoorbeeld bedplassen. Wees alert voor die signalen.

Verberg je eigen angst

Natuurlijk is de verleiding nu groot om nooit nog naar een concert te gaan, laat staan dat je kinderen er nog naartoe mogen. Maar dat is nu net geen goede houding. "Ook al ben je zelf bang, probeer je leven zo weinig mogelijk aan te passen aan die angst. Als je dat toch doet, laat het dan vooral niet merken aan je kinderen. Je eigen onrust zal die van je kinderen alleen maar versterken," aldus De Soir. Zo niet, zou dit kinderen net het gevoel kunnen geven dat zelfs mama en papa hen niet kunnen beschermen.

Dat wil echter niet zeggen dat je angstgevoelens moet afdoen als aanstellerij. Integendeel, minimaliseer de feiten en de gevoelens van je kinderen niet, maar probeer het vooral te relativeren.

Meer informatie en tips vind je op de site van zitdatzo.