Hoe baby's een uniek gezichtje krijgen

Iets wat alle ouders in spe graag willen weten, is hoe hun kleine spruit eruit zal zien. Een fascinerend BBC-filmpje, gemaakt in het kader van de serie 'Inside the Human Body', toont hoe de unieke karakteristieken van baby's gevormd worden in de baarmoeder.

Om deze transformatie te vangen in beeld, werd gebruik gemaakt van scans van een embryo in groei. In het filmpje is goed te zien hoe verschillende delen van het gezicht zich ontwikkelen en in elkaar passen als een puzzel. "De drie grote onderdelen van het gezicht ontmoeten elkaar in het midden van de bovenlip en vormen zo het groefje dat 'filtrum' wordt genoemd", verklaart BBC's Michael Mosley. Een hazenlipje ontstaat dus wanneer er complicaties optreden bij deze fusie.

Transformatie
"De formatie is een complex ballet van het groeien en samensmelten van bewegende plaatsjes en weefsel. Dit fascinerende proces, dat leidt tot een herkenbaar menselijk aangezicht, vindt plaats tussen de eerste twee en drie maanden van de zwangerschap. Als het dan niet gebeurt, zal het nooit gebeuren", besluit Mosley.