Het is bewezen: borstvoeding is goed voor mama's, kinderen én de economie

Instagram @natasupernova
Dat borstvoeding tal van voordelen heeft, is nog maar eens bewezen met een nieuwe studie. Daaruit blijkt immers dat niet alleen de mama's en kinderen gebaat zijn bij zo'n moment van quality time, maar dat ook de economie erop vooruit gaat wanneer moeders borstvoeding geven.

Volgens een reeks papers die eind vorige maand gepubliceerd werden in het medisch tijdschrift 'The Lancet', zou borstvoeding niet alleen voordelig zijn voor moeders en kinderen, maar ook de economie van landen over de hele wereld een boost geven. Meer en optimaal borstvoeding geven zou maar liefst 820.000 levens kunnen redden - zo'n 13 procent van de sterftegevallen van kinderen jonger dan 5 kan zo immers voorkomen worden - en het zou jaarlijks miljarden euro's aan de kassa van de internationale economie kunnen toevoegen.

Gezondheid
Borstvoeding betekent niet alleen minder gevallen van longontsteking en ziektes door diarree, het zou ook de helft van alle diarree-aanvallen en een derde van alle infecties van de luchtwegen kunnen voorkomen, zowel in de lageloonlanden als landen met een gemiddeld inkomen. En dat effect zet zich ook door naar de welstellende landen, want er is steeds meer bewijs dat borstvoeding ook obesitas en diabetes type 1 kan verminderen. Bovendien zou borstvoeding eveneens gecorreleerd zijn met een hogere score op intelligentietests bij kinderen en jongvolwassenen.

Maar ook voor de moeders kan borstvoeding geven positieve gevolgen hebben. Zo kan het vrouwen beschermen voor bepaalde types van kanker, waaronder eierstok- en borstkanker. Voor ieder jaar dat een vrouw de borst geeft zou haar risico op een ernstige vorm van borstkanker met 6  procent afnemen. En dat zou maar liefst een halvering van het jaarlijkse sterftecijfer kunnen betekenen.

Economie
En dat heeft natuurlijk ook gevolgen voor de economie. Volgens een schatting van de studie zou de lagere intelligentie, ten gevolge van het gebrek aan borstvoeding, garant staan voor een verlies van maar liefst 276 miljard euro in het jaar 2012. Bovendien zou de betere gezondheid van zowel de moeders als de kinderen ook een steentje bijdragen aan de economie. Er zouden minder dure behandelingen moeten uitgevoerd worden, wat per land ook ettelijke miljoenen kan opleveren.

Hoewel de voordelen van borstvoeding gekend zijn in de economisch welstellende landen, komt het toch vaker voor in arme landen. "Het is tijd dat we borstvoeding meer in de kijker zetten," aldus auteur van de studie Cesar Victora.