Getest: ben jij geschikt voor het moederschap?

UNKNOWN
Na een familiedrama of een geval van verwaarlozing, verzuchten mensen wel eens tegen elkaar: 'Sommige mensen zouden toch echt geen kinderen mogen krijgen'. Maar wat als elke vrouw echt getest zou worden of ze geschikt is voor het moederschap?

In de Nederlandse gemeente Venray is dit idee geen fictie, maar realiteit. De gemeente schotelt zwangere vrouwen een vragenlijst voor die moet bepalen of ze 'geschikt' zijn voor het moederschap. Dat schrijft De Telegraaf op basis van een bericht in het Nederlands Dagblad. De vrouwen zijn niet verplicht om de vragenlijst in te vullen, maar of ze dat ook weten, is een andere vraag.

De vragenlijst wordt afgenomen in de zestiende week (na ongeveer vier maanden) en telt 36 vragen die handelen over de financiële, psychische en relationele achtergrond. Bedoeling is na te gaan welke vrouwen extra zorg nodig hebben of welke in het oog moeten gehouden worden als risico-ouders door het meldpunt kindermishandeling.

De gemeente nam die beslissing omdat de aanwezigheid van twee psychiatrische klinieken ervoort zorgt dat meer zwangere vrouwen dan gemiddeld er kampen met psychologische problemen.

Een test met goede bedoelingen dus. Maar meet de vragenlijst ook echt de pijnpunten die kunnen ontstaan? Volgens ethicus Theo Boer alvast niet. De vragenlijst zou amateuristisch zijn, de aanstaande ouders beledigen en de staat zou zich op ongeoorloogde wijze bemoeien met de privé-aangelegenheden van gezinnen.

"Ouders wordt in feite gevraagd zichzelf aan te geven. Want als aanstaande moeders aankruisen dat ze weinig geld hebben, ruzie maken met hun man en vroeger zijn geslagen dan weten ze dat ze met zestien weken met een hulpverlener aan tafel zitten," aldus Boer. (edp)