Gelukkig met minder: écht opruimen doe je zo

Unsplash
We hebben allemaal veel te veel spullen. Van een  bureau dat bezwijkt onder de boeken tot een uitpuilende kleerkast, bevorderlijk voor de innerlijke rust is het niet. Hoog tijd voor een nieuwe frisse wind, en dus gaan we ontspullen. Of ook wel: de lenteschoonmaak voor gevorderden.

Mijn leven is een dagelijkse strijd. Het is steeds opnieuw een uitdaging om tussen die overdaad aan kleren een geschikte outfit te vinden, het kiezen van een lipstick is een ware afvalrace en probeer onder die berg papieren en magazines maar eens net het boek te vinden dat je nodig had. Gelukkig schiet schrijfster Francine Jay mij te hulp nét voor de tijd rijp was om me in te schrijven voor het volgende seizoen van 'Hoarders'.

Altijd meer
Gelukkiger met minder spullen? Het klinkt paradoxaal. Want als we de reclamepraatjes mogen is dat nieuwe scheermesje de sleutel tot eeuwig gladde benen en kunnen we door die nieuwste soort cornflakes eindelijk de koffie vaarwel zeggen (want nog nooit had je zoveel energie). En dus kopen we maar en blijven we onze kasten volstouwen met nog meer materiële bezittingen. Enter Francine Jay: "Kijk om je heen in je huis naar alles wat je hebt gekocht, geërfd en gekregen, en voel je je dan wel eens overweldigd in plaats van tevreden?" Welja. Laat maar komen dat minimalisme.

Minimalisme geeft ons controle, volgens Francine. Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd, en hoe minder bezittingen we hebben, hoe meer orde er is. Minder stress, meer vrije tijd en meer vrijheid? Hoog tijd om op te ruimen. En Francine helpt ons een handje.

De vuistregel

Spullen kan je onderverdelen in drie categorieën, volgens de schrijfster: nuttige spullen, mooie spullen en emotionele spullen.

Nuttige spullen zijn de dingen die we op dagelijkse basis gebruiken.  Let wel op: pas op voor zaken die je 'ooit nog wel eens kan gebruiken'. Is het langer dan een halfjaar geleden dat je die sapcentrifuge nog eens hebt aangeraakt? Weg ermee!

Mooie en emotionele spullen zijn dingen waar we graag naar kijken of die een glimlach op ons gezicht toveren. Word je er blij van of geniet je van de schoonheid van een voorwerp? Houden maar. Maar als je het bewaart omdat je vreest dat de tante van je schoonzus anders op haar tenen getrapt is, dan breng je het toch beter naar de kringwinkel.

Francines theorie berust op het streamline-principe. Tien technieken om je huis vrij te maken van rommel. Dit zijn ze:

S start opnieuw:
Bedenk waar je moet beginnen. Start alsof het de eerste dag is dat je weer in je huis woont. Dat betekent dat je alles uit de ruimte moet halen: begin pas als de kamer helemaal leeg is.

T troep, schat of andere eigenaar:
Vervolgens moet je alles bekijken en beslissen wat je ermee gaat doen. Er zijn drie opties: alles wat weg kan, stop je in een grote vuiniszak (troep), wat je wil houden doe je in een grote doos (schatten), en wat je aan iemand anders geeft - vrienden, familie of een tweedehandswinkel - stop je in een andere doos.

R reden voor elk bezit:
Denk goed na over wat er op de schatten-stapel belandt. Niet alles mag immers zomaar blijven. Enkele goede redenen: je gebruikt het vaak, je wordt er gelukkig van of het maakt het leven eenvoudiger. Een makkelijk trucje: vraag je af hoe je leven zou veranderen als je het niet zou hebben.

E een plaats voor elk object:
Alles moet een eigen plekje krijgen. Als alles is opgeborgen - in een lade, kast of opbergdoos -  slingeren er geen spullen meer door je huis die je kunnen afleiden. Bedenk hoe vaak je iets gebruikt en geef het afhankelijk daarvan een plaats. Dingen die je vaak nodig hebt, leg je best binnen handbereik.

Unsplash

A alle oppervlakten vrij:
"Horizontale oppervlakkten zijn een rommelmagneet", schrijft Francine en daar heeft ze overschot van gelijk in. Vlakke ruimtes zijn enorm verleidelijk voor verdwaalde spullen. Ligt er nog iets anders op je bed behalve je beddengoed? En staat echt alleen je laptop op je bureau? Juist ja.

M modules:
Eén van de beste technieken om te ontspullen is door je bezittingen op te delen in modules, vertelt Francine. Dat doe je door dingen met een vergelijkbare functie bij elkaar te nemen, in te perken (het teveel wegwerken, want je hebt echt geen drie flessenopeners nodig) en vervolgens pas een plaats te geven.

L limieten stellen:
Minimalistisch leven betekent controle hebben, en dat doe je door limieten te stellen. Neem nu boeken, die hoef je echt niet allemaal bij te houden. Beperk je tot je favoriete titels en schenk de rest aan vrienden, of breng ze naar de tweedehandswinkel.

I in geval er iets bijkomt, gaat er ook iets uit:
Deze regel hangt nauw samen met die van de limieten. Zorg ervoor dat je nooit weer terug bij af bent, door iedere keer dat je iets nieuws mee naar huis neemt, ook iets weg te doen. Uiteraard geldt dat voor vergelijkbare objecten. Een paperclip weggooien omdat je een nieuw paar schoenen hebt gekocht, telt dus niet.

N naar reductie:
Minimalistisch leven is streven naar het absolute minimum. Leven met datgene dat je nodig hebt, en niets meer. Geen nood, dat betekent niet dat je op een matras op de vloer moet slapen en nooit meer eyeliner mag dragen, dat minimum heeft voor iedereen immers een andere betekenis. Francines gouden tip: stel een lijst op met basisbehoeften, en reduceer vervolgens tot je niets meer hebt dat niet op je lijst staat.

E elke dag bijhouden:
En tot slot: ga niet na een maand hervallen, maar pas deze regels iedere dag opnieuw toe. Minimalisme is een levensstijl en het is dus belangrijk dat je goed oplet wat er binnenkomt van rommel.

kos3 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Sabine van Daele

    slaapkamer was behangen, door lek in badkamer beschimmelde muur papier in slaapkamer is er nu eindelijk terug af ga zo blij zijn en ook opgelucht alles zit nu in zakken en dozen schilderen en vloer egaliseren kan de kast eindelijk terug opnieuw geinstalleerd worden 2 commodes in woonkamer doe ik hier ook weg alles ligt momenteel overal woon in kleine flat voel de energie niet stromen en dat blokkeert effectief

  • Stan Vankoo

    Anny,. Ouders hebben meer dan genoeg spullen van hun kinderen opgeruimd. Ieder zijn beurt!!!

  • Anny Bollens

    Denk daar dikwijls aan om geleidelijk eens een grote kuis te maken,per kamer kast,lade enz... en zeker oudere mensen zouden dit moeten doen, want later worden de kinderen er mee geconfronteerd bij overlijden van hun ouders!