Fruitvliegjes voorkomen én bestrijden: al onze tips op een rij

Getty Images
Eens je fruitvliegen in huis hebt, planten ze zich voort als konijnen en zijn ze nog moeilijk weg te krijgen. Je hebt vast al wel potjes met azijn of appelsap met afwasmiddel geprobeerd, maar bij ons hebben die huis-tuin-en-keukenmiddeltjes alleszins nooit veel resultaat opgeleverd.  Zo geraak je er wél vanaf. 

Voorkomen

Zoals dat voor alles geldt, kun je ook fruitvliegjes makkelijker voorkomen dan bestrijden. Niet geheel verrassend is vooral hygiëne in je keuken daarbij belangrijk. Hou je aanrecht en eettafel altijd proper en laat geen voedsel rondslingeren. Breng lege flessen onmiddellijk naar de glasbol. Een bodempje frisdrank is al genoeg om een hele kolonie fruitvliegen te voeden. Verpak fruit en groenten altijd in folie en bewaar ze bij voorkeur in de koelkast. Ook belangrijk is om de vuilnisbak in de keuken elke dag leeg te maken want hij trekt beestjes aan.

Laat verder een boeket bloemen niet te hard verwelken, ook dat trekt fruitvliegen aan. En was je handdoeken zeer regelmatig: een vochtige theedoek is een broedplaats voor fruitvliegen.

Bestrijden

Het wemelt op het internet van de huis-tuin-en-keukenmiddeltjes tegen fruitvliegjes, maar zo'n potje met azijn en afwasmiddel heeft bij ons bijvoorbeeld nog nooit één fruitvlieg aangetrokken. Wat wél helpt, is een zelfgemaakte val maken. En nee, dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. 

Benodigdheden

- Bier (Cara-pils will do)

- Printpapier

- Glazen

Fruitvliegjes hebben een ingebouwd mechanisme, waardoor ze als levensmissie hebben alcohol te zoeken. Een klein bodempje van een alcoholhoudende drank is immers dé ideale plek voor hen om eitjes te leggen. Ze met alcohol lokken is dan eigenlijk ook niet meer dan logisch.

Giet dus een beetje bier in een aantal glazen. Vouw dan met papier kegeltjes en zet die met de punt naar beneden in de glazen. Let wel dat die punt het bier niet raakt. De randen van de kegeltjes kun je best met tape vastplakken, dan kunnen de fruitvliegjes zeker niet ontsnappen. Zet de glazen verspreid in je keuken en wacht af. Zoals je kan zien op de foto, werkte deze lifehack - alleszins bij ons - nog beter dan we zelf verwacht hadden.

Onze zelfgemaakte val
DC Onze zelfgemaakte val

Wijnruit

Of probeer eens wijnruit naast je open raam of in de buurt van de fruitschaal te zetten. Wijnruit is een kruid dat een natuurlijk afweermiddel voor fruitvliegjes is.

Vleesetende plant

Een makkelijke oplossing die ook nog eens esthetisch mooier oogt dan zo'n zelfgemaakte val, is een vleesetende plant. De fruitvliegen raken aangetrokken tot de plant, waarna die de lastige vliegjes vasthoudt en smakelijk verorbert. Werkt alleen niet op zo'n grote schaal en gaat ook iets minder snel dan de bovenstaande opties. 
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • jose ceraia

    Dit trechter systeem wordt al vele jaren gebruikt in Spanje, daar hangen ze trechtervormige potjes aan enkele olijfboom takken om de fruitvlieg of zwarte olijfvlieg tegen te gaan.

  • Michel Philippe

    Niet in de natuur. Er zijn nu eenmaal roofdieren. Die leven uitsluitend van andere dieren. Het is wreed, maar het is zo. Is de mens ook een roofdier ? Het vraag het mij soms af.

  • Loran Degtia

    Elk wezen heeft recht op leven!