Eerste hulp bij het sorteren: 40% stoppen we verkeerd

thinkstock
Maar liefst 40 procent van het afval dat in de restafvalzak belandt, hoort daar niet thuis, zo zegt afvalstoffenmaatschappij OVAM. Niet omdat de Vlaming niet van goede wil is, wél omdat we niet weten wat nu precies waar thuis hoort.

Het is niet zo dat Vlaamse huishoudens te lui zijn om te sorteren, het is gewoon niet duidelijk wat nu in welke zak hoort, zo vertelt Jan Verheyen van OVAM op Radio 1. Van glas tot afgedankte elektronische apparaten en textiel, vaak belanden die afvalstoffen in de vuilnisbak terwijl die gratis ingezameld kunnen worden. En ook de regels die van gemeente tot gemeente verschillen maken het er niet makkelijker op.

Gelukkig steken we bij de NINA-redactie graag een sorterend handje toe. Dus voor eens en voor altijd: zo doe je het wél goed.

Restafval

Huishoudelijk afval dat je niet opnieuw kan hergebruiken, recycleren of naar het containerpark brengen, belandt standaard in de restafvalzak. Van yoghurtpotjes en botervlootjes tot vervuild papier (bijvoorbeeld broodzakken), aluminiumfolie, maandverbanden, vlees- of groenteschoteltjes gemaakt uit piepschuim, kattenbakvulling en elektrische bedrading.

Hier vind je een volledige lijst van wat wel en niet mag.

GFT

Groente- fruit en tuinafval wordt niet overal ingezameld. Al kan je wel altijd thuiscomposteren. Wat mag er in die GFT-container? Etensresten (behalve afval van vlees en vis) en restjes van groenten en fruit, theezakjes en koffiefilters, papier en karton met etensresten, gemaaid gras, uitwerpselen van je cavia, hamster of konijn.

Hier vind je een volledige lijst van wat wel en niet mag.

Verpakkingsglas

Glas breng je naar de glasbol. Transparante glazen flessen, bokalen en flacons
en parfumflesjes (let op: zonder de verstuiver) mag je met een gerust hart door de opening van de container duwen. Porselein, aardewerk en hittebestendig glas zoals ovenschotels mogen dan weer niet.

Hier vind je een volledige lijst van wat wel en niet mag.

PMD

PMD staat voor plastieken flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons. En dat is meteen ook de richtlijn voor wat je in de blauwe, transparante zak mag stoppen. Die waterfles, doucheproducten en afwasproducten zijn dus geen enkel probleem. Maar ook metalen verpakkingen als conservenblikken, spuitbussen, aluminium schaaltjes en drankkartons mogen met een gerust hart de zak in. Wat niet mag zijn yoghurtpotjes, aluminiumfolie, piepschuim en verpakkingen van giftige producten of medisch afval.

Hier vind je een volledige lijst van wat wel en niet mag.

Papier en karton

Papier en karton worden op regelmatige basis aan huis opgehaald, al mag je het ook altijd naar het containerpark brengen. Duw die oude kranten, tijdschriften en boeken dus allemaal in een stevige kartonnen doos of bind het samen met natuurtouw. Vervuild karton en papier (zoals die pizzadozen), behangpapier en aluminiumfolie horen hier dan weer niet thuis. Let wel op: gebruik géén tape om de dozen te sluiten.

Hier vind je een volledige lijst van wat wel en niet mag.

Containerpark

Geen flauw idee waar je met bepaald stuk afval moet blijven? Dan is de kans groot dat er een ritje containerpark in zit. De kans dat je die oude kast in de restafvalzak probeert te duwen mag dan wel klein zijn, op het containerpark kan je er zeker een plekje voor vinden. Maar ook gebruikt frituurvet, batterijen, piepschuim, elektronische apparaten en textiel kan je er zonder schuldgevoel achterlaten.

Raadpleeg ook zeker de website van jouw containerpark om na te gaan wat de regels precies zijn.