Eerste datingbureau voor katten gestart in Sint-Truiden

PHOTO_NEWS
Als eerste in België gaat het dierenasiel van Sint-Truiden voortaan de persoonlijkheid van de katten in hun asiel matchen met die van potentiële adoptanten. Dat werd bekendgemaakt op de persconferentie in aanwezigheid van sympathisanten als Michel Vandenbosch (Gaia) en acteur Pol Goossen.

Het principe 'Meet your Match' komt overgewaaid uit de Verenigde Staten, waar de katten bij aankomst in het asiel aan tests worden onderworpen om hun persoonlijkheid te bepalen. Het afstemmen hiervan op het profiel van de nieuwe eigenaar, blijkt erg succesvol. Het systeem zorgde in de VS dat het aantal katten dat na de adoptie opnieuw naar het asiel werd teruggebracht, tot 50 procent verminderde. Het aantal katten dat de dierenarts deed inslapen omdat er geen adoptanten voor gevonden werden, daalde met 45 procent.

Negen types

Cijfers die het dierenasiel van Sint-Truiden inspireerden om 'Meet your Match' ook hier te introduceren. Dierengedragstherapeut Dany Grosemans leidde een 13-tal vrijwilligers van het Limburgse asiel op om de persoonlijkheidstests af te nemen. De volwassen katten worden op basis van observaties ingedeeld in een 9-tal types, afhankelijk van hoe dapper en hoe sociaal ze zijn. Ze krijgen een label opgekleefd, zoals feestbeest, directeur of spion. De potentiële eigenaars kunnen na het invullen van een vragenlijst een dier kiezen met een passend profiel. Op die manier hoopt het asiel het aantal mislukte adopties terug te dringen.

Het asiel heeft plannen om het systeem ook toe te passen op honden.