Een opgeruimd huis in 5 minuten: zo doe je dat

Sylwia Pietruszka for Unsplash
Je hebt vrienden uitgenodigd voor een etentje, wat betekent dat je de rest van de dag waarschijnlijk in de keuken doorbrengt. Allemaal goed en wel (en waarschijnlijk ook erg lekker), maar die woonkamer ruimt zichzelf niet op. En je wil toch ook dat je gasten in een prettige omgeving kunnen smullen? Geen nood: in vijf minuten is het klusje al geklaard. Of ... zo lijkt het toch, en is dat niet het belangrijkste?

2 minuten: de woonkamer

Ligt er veel rommel in de woonkamer? Neem dan een lege mand en gooi er zoveel mogelijk prullaria in. Een dekentje eroverheen en niemand die de spullen nog ziet liggen. Nu alleen hopen dat niemand het plots koud krijgt. Of om helemaal op veilig te spelen, zet je de mand gewoon even in de berging. Opgelost.

Klop ook even de kussens op. Die ingedeukte kussens waar je gisteren op geluierd hebt, zien er vooral zielig en wanordelijk uit. Even opnieuw opkloppen en herschikken doet je zetel er in een wip veel netter uitzien.

Een salontafel vol boeken? Die hoef je echt niet allemaal weer in de boekenkast te zetten. Maar er gewoon een overzichtelijke stapel van, en niemand die er een probleem van maakt.

2 minuten: de badkamer

Dit is één van de kamers waar je gasten veel tijd doorbrengen, dus zorg ervoor dat je ook hier even passeert. Omdat we er snel snel doorheen gaan, kies je best voor één multifunctioneel product, zoals allesreiniger.

Begin met de toiletpot: spray een paar keer in de toiletpot en laat dat inwerken terwijl je de rest van de badkamer doet. Wanneer je klaar bent, spoel je even door en klaar.

Spray een paar papieren doekjes met de allesreiniger en gebruik die om alle platte oppervlakken snel mee af te vegen: de wc-bril en het waterreservoir, maar ook (en hier gebruik je uiteraard best nieuwe doekjes voor) de kranen en de wastafel.

Fatsoeneer ook even de handdoeken, zorg dat de badmat mooi recht ligt en doe de deur van de douche dicht. Ziet het handdoekje naast de wastafel er wat gebruikt uit? Draai het dan gewoon om. Niemand die het ziet.

1 minuut: de keuken

Hier en daar een kruimeltje is niet erg, maar van rommel ziet je keuken er een stuk vuiler uit dan die eigenlijk is. Vuile borden en bestek zet je dus best voordien al in de vaatwasser. Heb je geen afwasmachine? Dan kan je ze ook netjes stapelen en stiekem in de oven of de koelkast verstoppen - op voorwaarde dat je die niet meer nodig hebt natuurlijk.

Ligt je keukeneiland vol rekeningen, opladers en andere kleine prullen? Gooi dan alles in je handtas - die ongetwijfeld niet veel verder op een stoel rondslingert. Zet die vervolgens uit het zicht, en voila: opgeruimd.