Een kind op de vijf draagt veiligheidsgordel niet

In een op de vijf gezinnen worden kinderen niet vastgeklikt met een veiligheidsgordel tijdens het rijden.
Thinkstock In een op de vijf gezinnen worden kinderen niet vastgeklikt met een veiligheidsgordel tijdens het rijden.
Heel wat Belgen blijven hardnekkig nonchalant als het over hun eigen veiligheid én die van hun kinderen in de wagen gaat. In één gezin op de vijf - zo geven de ouders zelf toe - worden de kinderen niet vastgeklikt.

Ondanks de gordelplicht draagt nog steeds 7% van de Belgen (1 op 14) de veiligheidsgordel niet of niet systematisch. Dat blijkt uit de grote mobiliteitsenquête van AG Insurance en Touring bij 1.514 Belgen. "Het is ook ontstellend om vast te stellen dat 1 op de 5 volwassenen toegeeft dat hij zijn of haar kinderen niet veilig in de wagen zet. Er is dus nog werk aan de winkel op vlak van sensibilisering en controle", zegt Danny Smagghe van Touring.

Leeftijd blijkt een belangrijke rol te spelen: onder de 45 jaar draagt gemiddeld minder dan 93% de veiligheidsgordel, met als uitschieter de 18- tot 24-jarigen, waar slechts 87% hem consequent omgespt. Boven de 55 jaar daarentegen draagt zo goed als iedereen (97%) de gordel.

Er zijn ook opvallende regionale verschillen: in West- en Oost-Vlaanderen, die het best scoren, loopt het aantal gordeldragers op tot 95%. In de provincies Namen, Luik en Luxemburg daalt dit tot 90%. (SPK)

In een op de vijf gezinnen worden kinderen niet vastgeklikt met een veiligheidsgordel tijdens het rijden.
thinkstock In een op de vijf gezinnen worden kinderen niet vastgeklikt met een veiligheidsgordel tijdens het rijden.2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Dian Jans

    Dat is spelen met het leven van he kind, zelfs een kleine aanrijding kan je kind al zwaarhoofd letsel hebben, alleen idiotere klikken hun kind niet vast !!

  • Carlos Simonis

    Gewoon hoge boetes uitdelen, hoe simpel kan dat zijn ? Waarschuwingen helpen nauwelijks, maar wanneer er geld (boetes) aan de pas komt dan pas is men bewust van zijn overtreding.