Dit is het eenvoudige geheim van gelukkige gezinnen

thinkstock
We horen het keer op keer: trek erop uit, ga op vakantie, maak een leuke familietrip, ... Het lijkt wel alsof je als gezin steeds nieuwe oorden moet ontdekken om echt gelukkig te zijn. Maar er is ook goed nieuws voor families die niet om de haverklap op vakantie kunnen: vrije tijd die je thuis spendeert zou zelfs nog belangrijker zijn voor de band met je gezinsleden.

Nieuwe plaatsen bezoeken en ervaringen opdoen is uitstekend voor de band met je kinderen, daar bestaat geen twijfel over. Maar toen onderzoekers van de universiteit van Baylor meer dan 1.5000 mensen vroegen naar hoe ze vrije tijd met hun gezin spendeerden, ontdekten ze dat zij die thuisbleven maar wel gezinsactiviteiten deden, gelukkiger waren dan zij die onbekende oorden opzochten.

Minder focus
"Dat zou te maken kunnen hebben met het feit dat ons brein wanneer we nieuwe plekken bezoeken of avontuurlijke dingen doen, vooral bezig is met het verwerken van nieuwe informatie - zoals een activiteit of plek - waardoor we ons minder kunnen focussen op de relatie met de gezinsleden," legt auteur Karen K. Melton, assistent-professor van kind- en gezinsrelaties uit.

Uit eerder onderzoek bleek al dat mensen zich meer betrokken voelen wanneer ze activiteiten doen die herkenbaar en goed afgebakend zijn. Dingen die je thuis in de woonkamer kan doen, beantwoorden aan die hunkering naar veiligheid en voorspelbaarheid, leggen de auteurs van de studie uit. Daardoor zal de betrokkenheid dan ook groter zijn.

Voor iedereen anders
Wat die precieze activiteiten dan moeten zijn, daarover bestaat geen uitsluitsel. "Voor sommige families is dat samen eten en spelletjes spelen, voor anderen kan dat een hobby zijn, of samen televisie kijken," aldus Melton. "Wat echt belangrijk is, is dat we sociaal zijn en een sterke band creëren."

Wat ze wel aanraadt, is om tijdens deze quality time andere zaken achterwege te laten. "Leg die GSM opzij en laat social media en e-mails voor wat ze zijn," adviseert ze. "Kinderen zijn waarschijnlijk niet erg gesteld op zulke regels, maar die grenzen zijn nodig om het meeste te halen uit jullie tijd samen."