Dit is de leeftijd waarop vrouwen op hun moeders beginnen lijken

Getty Images
Betrap jij jezelf erop dat je steeds meer de levensvisie van je ouders begint te delen? Dan heeft dat vast iets met je leeftijd te maken, zo blijkt uit onderzoek.

Vrouwen beginnen op hun moeders te lijken wanneer ze de leeftijd van 33 jaar bereiken, dat blijkt uit nieuw onderzoek. Mannen veranderen dan weer in hun vader vanaf het moment dat ze 34 worden.

Dochters zijn volgens het onderzoek voorgeprogrammeerd om dezelfde levensvisie en smaak als hun moeder over te nemen in de eerste paar jaar na de geboorte van hun eerste kind. Uit het onderzoek, gedaan bij meer dan 2.000 mannen en vrouwen, blijkt dat vrouwen gemiddeld op hun 33ste stoppen met rebelleren tegen hun moeders, en in plaats daarvan hun levensvisie al dan niet bewust overnemen.

Volgens onderzoeker Julian De Silva veranderen we allemaal in onze moeder of vader op een bepaald moment in ons leven. “En dat is iets dat we moeten vieren. Zelf ouder worden van een kind is vaak de trigger, maar andere factoren spelen natuurlijk ook een rol.”

“Ook fysiek beginnen we naarmate we ouder worden steeds vaker op onze ouders te lijken. Meteen ook een extra reden waarom we ons zoals hen beginnen te gedragen”, besluit De Silva. 
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Catherine MISTIAEN

  Prachtig en positief artikel. We moeten onze ouders én onze kinderen weer echt leren kennen en appreciëren. Dat vraagt veel meer tijd tesàmen.

 • Jean-Pierre Vega

  Er zijn er die zolang niet wachten, koppigheid en dominantie hebben geen leeftijd en geen vervaldatum.

 • Elke Claes

  Haha, Mady - hier ook. Zeker nadat ik mijn kinderen kreeg besefte ik dat pas goed, en heb ik mijn man de opdracht gegeven mij een pakje slaag te geven als ik mij ooit als mijn moeder zal beginnen gedragen.

 • MYRTHE PASS

  Hier geef ik geen gelijk in. Je kan je ook afzetten en de gedragingen van je ouders net niet overnemen, omdat ze niet aanvaardbaar zijn en je er niet akkoord mee gaat.

 • Matheus Van den Berghe

  Ik heb onderzoek gedaan naar wat ik zoal lees in de kranten. De resultaten zijn zeer belangrijk en ingrijpend voor ons allen als mens: ik lees vrij veel nonsens tegenwoordig. ;)