Dit betaal je voor het appartement uit Friends

kos
Het appartement van Carrie uit Sex and the City, of de woonst van de vrienden uit Friends of How I Met Your Mother. Hoeveel zou je ervoor moeten betalen als je die gezellige stekjes in het echte leven zou huren of kopen? New York Post maakte de rekensom voor verschillende bekende woonsten uit tv-series. Spoiler alert: het gaat om véél geld.

Sex and the City

Carrie Bradshaw heeft het naar haar zin in haar appartementje in Manhattan, waar ze volgens de serie zo'n 700 dollar per maand voor betaalt. Daar zouden wij ook voor tekenen, want voor een flat aan 245 E. 73rd St in Manhattan, met slaapkamer, een aparte badkamer én een gigantische inloopkast die ook telt als kamer, betaal je in het echte leven zo'n 3.500 dollar (3.070 euro) per maand. Carrie heeft met andere woorden een goede zaak gedaan.

kos

Friends

Tegenover het piepkleine appartementje van Chandler en Joey staat de in verhouding enorme loft met twee slaapkamers en een badkamer waar Rachel en Monica in wonen. Zij erfde het appartement in Manhattan West Village van haar grootmoeder, en dat is maar goed ook, want zelf zou ze het niet meteen kunnen betalen. Het adres is 90 Bedforfd St. en het laatste appartement dat daar te huur stond had één slaapkamer en één badkamer. Kostprijs: 2.950 dollar (2.589 euro) per maand. Een appartement daar in de buurt dat qua oppervlakte vergelijkbaar is met dat van Monica en Rachel, leunt eerder aan bij de 3.400 dollar (2.985 euro) per maand, mogelijk zelfs tot 4.000 dollar (3.511 euro) als je de grote ruimte en het terras mee in rekening brengt.

kos

How I Met Your Mother

Het appartement waar Lily, Marshall en Ted lief en leed delen heeft twee slaapkamers en een badkamer en is gesitueerd aan de Upper West Side van New York. Vergelijkbare appartementen worden verhuurd voor 2.500 (2.194 euro) à 3.000 dollar (2.633 euro) per maand. Geen idee waar de vrienden nog het geld vandaan halen om elke dag pintjes te gaan drinken in hun stamcafé MacLaren's.

kos

The Big Bang Theory

Dan zijn Sheldon en Leonard uit The Big Bang Theory goedkoper af. Zij wonen in LA, in een groot appartement met twee slaapkamers, een open keuken en een lift die altijd kapot is. Aan de overkant van de gang woont Penny alleen in een appartement met één slaapkamer. Ze wonen volgens het verhaal allemaal in 2311 N. Los Robles Ave in Pasadena, het noordoosten van Los Angeles. Een pak goedkoper dan New York, want voor een vergelijkbaar appartement als dat van Sheldon en Leonard ben je maandelijks "maar" 2.000 dollar (1.755 euro) kwijt, en zal Penny zo'n 1.250 dollar (1.097 euro)huur betalen voor een woonst met één slaapkamer.

kos

Gilmore Girls

Het leuke huis van Lorelai uit Gilmore Girls is moeilijker te schatten qua prijs, omdat het fictieve stadje Stars Hollow niet bestaat. Wel weten we dat het in Connecticut ligt en kan je het vergelijken met de wél bestaande steden in de buurt, die ook voorkomen in de serie. Wil je een vergelijkbare woonst kopen in pakweg Wallingford Essex of New Milford, dan beginnen de prijzen bij 400.000 dollar, tot maximum zo'n 1 miljoen dollar. Dat is grofweg iets tussen de 350.000 en 880.000 euro.

kos

The Simpsons

Op basis van een replica die in 1997 werd gemaakt, weten we dat het gezin Simpson in een huis woont met vier slaapkamers, met een oppervlakte van 200 vierkante meter. Matt Groening, maker van The Simpsons, onthulde dat hij het stadje uit zijn reeks baseert op Springfield in Oregon, al voegde hij er later aan toe dat het zowat elk stadje in de Verenigde Staten zou kunnen zijn. Kijk je naar de prijzen van een vergelijkbaar huis in het "echte" Springfield, dan kan je vanaf 150.000 dollar (131.728 euro) gesteld zijn, met prijzen die oplopen tot 600.000 dollar (526.937 euro).

kos