Directrice van Child Focus geeft opmerkelijke tips aan ouders: "Een kind leren om geen snoepjes aan te nemen van vreemden is onzin"

Cute girl with her father on their way to school
Getty Cute girl with her father on their way to school
Ouders laten zich bij het opvoeden te veel leiden door angst, vindt Heidi De Pauw, sinds 2012 directeur van Child Focus. "Je kan je niet wapenen tegen ontvoering of aanranding, dus overbeschermen heeft geen zin," pleit ze in haar boek "Geen Paniek!". Daarin geeft ze ouders concrete tips om hun kroost wat meer los te laten.

Ze werkte voor Binnenlandse Zaken ten tijde van de zaak Dutroux en staat al sinds 2012 aan het hoofd van Child Focus. Maar ondanks de confrontatie met gruwelijke ontvoeringen, aanrandingen en moorden, vindt Heidi De Pauw dat ouders hun kinderen net meer moeten loslaten. "Sinds het Dutroux-tijdperk zijn we kinderen nog meer gaan beschermen. Via de media en op school werden allerlei preventiemaatregelen opgedrongen, zoals 'ga niet alleen naar school', 'neem geen snoepjes aan van vreemden' en 'leer nee te zeggen'. Er ontstond het horrorbeeld van de gevaarlijke man in lange zwarte jas die kinderen in een busje sleurt om te misbruiken. Maar dat wandelend cliché bestaat helemaal niet. In de praktijk gebeuren er veel vaker misbruiken binnen de vertrouwde omgeving van het kind, zoals de familie." 

Een vriend verzon tegen zijn dochtertje die een vibrator vond dat je daarmee kon bellen. Een fout signaal, vind ik. Alles moet bespreekbaar zijn.

Heidi De Vos

Ouders laten zich in de opvoeding van hun kinderen te vaak leiden door angst en paniek, terwijl dat net de slechtste raadgevers zijn, vindt De Pauw.  Hoe wapen je jouw kinderen dan wél tegen de grote boze wereld? Vier concrete tips van De Pauw. 
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Vanhamel An

  Klopt volgens mij volledig. We proberen onze kinderen vertrouwen in zichzelf en ons mee te geven, leren hen hun eigen grenzen aan te geven (dat begint bij familie en vrienden - nee je hoeft geen kusje te geven als je dat niet wil).. en maken hen niet onnodig bang voor dingen die waarschijnlijk niet zullen gebeuren.

 • Hanne Claes

  Weer ééntje die zich afzet tegen de opvoeding van haar ouders, zeker? ;)

 • Eida Lam

  En de meeste pedofielen voelen zich aangetrokken tot jobs en hobbies waar ze met veel kinderen in contact komen. Pediaters, scoutsleiders, babysitters, pleegouders, naschoolse opvang, sport coach, verplegers in de pediatrie etc.

 • Stef Luyten

  Ze zitten daar zonder werk zekers.!!!

 • Asma Abdullah

  Jawel dat moet je juist wel doen. Niemand vertrouwen!