Ga naar de mobiele website
^ Top

Digitale detox toch niet overbodig? Instagram is schadelijk voor jongeren

thinkstock
Deelnemen aan een digitale detox is voor vele een absolute no-go, zeker voor jongeren. Uit een Brits onderzoek blijkt dat we dat toch beter af en toe zouden doen. 4 van de 5 populairste sociaal media platformen zouden schadelijk zijn voor de mentale gezondheid van jongeren.

In totaal namen 1.479 jongeren deel aan het onderzoek van de Society for Public Health en de Young Health Movement. De jongeren moesten vragen over de 5 populairste sociaalnetwerksites beantwoorden, de thema's gingen van zelfbeeld tot slaap. 

Vooral Instagram deed het erg slecht en zou de grootste negatieve impact hebben op de mentale gezondheid van jonge mensen. Jongeren die vaak door hun Instagram-app scrollen, zouden volgens het onderzoek wel eens te maken kunnen krijgen met gevoelens van angst en onvolmaaktheid. 

Niet alleen Instagram maar ook Snapchat, Facebook en Twitter kregen slechte punten. De 4 favorieten kunnen ervoor zorgen dat het zelfbeeld van jongeren verslechtert, ze minder goed slapen en meer angst hebben. Ook kunnen ze te maken krijgen met gevoelens van depressie en eenzaamheid. Alsof dat allemaal niet genoeg is, maken ze pesten ook nog gemakkelijker.

YouTube is de enige die redelijk positief uit het onderzoek komt. Alhoewel de site met filmpjes slecht is voor de slaap van jongeren, zorgt YouTube er wel voor dat jongeren zichzelf gemakkelijker kunnen uiten, meer emotionele steun kunnen bieden aan anderen en ook meer empathie tonen.

Meer over2 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • freedom 79

    Alez gij! Sociale media is vergif! Wie dat niet in ziet is stekeblind. Afvoeren en laat de mensen weer normaal doen!!!

  • Democratie is een illusie

    Ieder normaal denkend mens weet dat sociale media funest is voor het zelfvertrouwen/ zelfbeeld van kinderen (en volwassenen). Dus....normaal denkende mensen horen bij een uitgestorven ras. Of misschien behoor ik tot een uitgestorven ras? Ben ik normaal denkend!!??!!....nog way, maar ik denk wel na.

Meld een bug