Deze mannen zijn vader en moeder tegelijk: "Achteraf denk ik: ik had meer hulp moeten vragen"

Ivo Maaskant met zijn dochters Esther (links) en Robyn. "Je hoort bijna nooit iets over alleenstaande vaders, ik vind dat vreemd."
Erik Smits Ivo Maaskant met zijn dochters Esther (links) en Robyn. "Je hoort bijna nooit iets over alleenstaande vaders, ik vind dat vreemd."
Een gezin zonder moeder, dat kán helemaal niet. Maar soms moet het. Deze alleenstaande vaders maken er het beste van.

"Het gaat maar door, het kan nooit zomaar even een middagje niet"

Toen zijn vrouw voor de tweede keer kanker kreeg, wist interieurbouwer Ivo Maaskant (51) dat het verkeerd af zou lopen. Nu voedt hij zijn dochters Esther (11) en Robyn (9) alleen op.

"Op het schoolplein staan soms moeders te klagen dat ze als vrouw thuis alles alleen moeten doen. 'Dat doe ik ook', heb ik weleens gezegd. Toen keken ze me aan: ja, jij moet het écht allemaal in je eentje doen. Dat is het zwaarst, dat je continu bezig bent. Als ik thuiskom van de zaak, doe ik boodschappen, kook ik eten, breng ik de kinderen naar bed, ruim ik op. Voor je zelf op de bank zit, is het een uur of negen. Het gaat maar door, het kan nooit zomaar even een middagje niet, want dan staan er ergens twee kinderen te wachten. Ik denk dat ik dat nog zwaarder vind dan alleen verantwoordelijk zijn voor de opvoeding. Dat lukt wel. Toen mijn vrouw in 2013 te horen kreeg dat het longkanker was, wisten we dat het niet meer goed zou komen. Dat je twee kindjes moet achterlaten, zo jong nog, dat is je ergste nachtmerrie als ouder. En dat ik er alleen voor zou komen te staan, tja, dat zou taai worden, maar het was niet anders. Ik heb altijd paardgereden, dus haar invlechten kon ik al.

Je hebt 13% van dit artikel gelezen
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • evi schevenels

  mijn papa helpt mij(een alleenstaande fulltime werkende mama) nadat mijn mama geheel onverwachts is gestorven met de opvoeding van mijn dochter,zonder hem zou dit gwn niet lukken dus mijn papa is mijn held.

 • Dian Jans

  Ik ben groot gebracht door mijn vader, toen mijn moeder overleed bleef hij achter met 4 kinderen.Jammer genoeg is mijn vader reeds overleden, hij was mijn grote held, wat een geweldig mens en hij heeft het geflikt.Nog altijd ben ik trots op hem!! Mannen kunnen dat ook !

 • marc de Volder

  Vaders kunnen dit even goed. Venten worden altijd belachelijk gemaakt,alsof moeders alles kunnen,en venten sukkels zijn.Na de scheiding had ik de drie kinderen en heb geen madam nodig om de boel te regelen. Er zijn ook slechte moeders.

 • Alain Van Melkebeke

  Ik heb 4 tieners al 3 jaar alleen aan het opvoeden Soms moeilijk maar je krijgt dubbel zoveel liefde terug

 • Clement Asselman

  Een gezin zonder vader kan evenmin!