Depressie na de bevalling: "Ik was bang hem dood te maken"

Klasina van Nieuwaal met haar zoon Deef. Klasina heeft een postnatale depressie gehad.
Arie Kievit Klasina van Nieuwaal met haar zoon Deef. Klasina heeft een postnatale depressie gehad.

Na de geboorte van haar eerste kind kreeg Klasina van Nieuwaal (27) een postnatale depressie. "Mijn eerste gedachte toen de gynaecoloog me de baby liet zien: is die wel van mij?"

"Opeens zat ik op een boomstam bij een viaduct over de snelweg, in een verborgen inhammetje - de langsrijdende automobilisten zagen me niet. Ik was mijn handschoenen vergeten, mijn vingers waren als van ijs. Het was woensdag 26 oktober 2016 en ik wilde van het viaduct af springen. Dat leek me van alle manieren die ik had overwogen, de beste. Moest ik het doen? Echt doen? Ik begon te bidden, ik ben gelovig, hervormd, maar ik hoorde niks, niemand."

"Ik kon niet meer. Ik kon het niet. Ik werd gek van mijn hoofd. Dat zal vol zwarte gedachten. Propvol. Het ging maar door. In de nacht. Overdag. Als ik thuis een mes in de besteklade zag, een scherp mes, was ik bang dat ik het zou pakken en mijn zoontje dood zou maken. Ik had het niemand gezegd, maar nu zou het toch uitkomen. Dat ik een slecht mens was. Een slechte moeder voor Deef. Ze zouden me arresteren. Ik hoorde de politiehelikopters al ratelen boven het viaduct."

Je hebt 26% van dit artikel gelezen
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Sandy Bekaert

    Postnatale depressie is een zwaar onderschat gegeven en komt veel vaker voor dan men denkt. Omdat er zo’n taboe op rust blijven veel vrouwen ermee zitten, tot ze op een punt komen dat ze niet meer kunnen. Een moeilijke zwangerschap en bevalling maken de kans groter.