Ga naar de mobiele website
^ Top

Dek de tafel 's avonds al en meer tips om ochtendstress met kinderen te vermijden

thinkstock
Brooddozen die maar niet gevuld raken, een zoon die zijn tanden niet wil poetsen en gemorste koffie over de nog haastig ondertekende agenda. Is dit soort ochtendchaos op een schooldag een herkenbaar fenomeen? Niets om je zorgen over te maken, want bij 7 op de 10 gezinnen met jonge kinderen verloopt zo'n ochtend hectisch. Met deze tips verloopt die ochtendrush net iets gestructureerder.

Rustig wakker worden? Voor 7 op de 10 ouders met jonge kinderen zit dat er niet in. Volgens een onderzoek van Sunlight bij 250 Belgische gezinnen, zou 70% van de ondervraagden de ochtendrush als stressvol ervaren. 54% van die ouders durft wel eens uitvliegen aan de ontbijttafel omdat kinderen niet meteen willen luisteren.

Niet onbegrijpelijk, want in één op de drie gezinnen loopt de ochtendroutine vertraging op doordat de kinderen alles zelfstandig willen doen. Kleren uitkiezen, veters strikken, boterhammen smeren... daar willen ze geen hulp van de ouders voor. In één op de vier gezinnen maken de kinderen onderling ruzie aan de ontbijttafel of in de badkamer. Drie op tien ouders (31%) begint zijn dag dan weer in chaos omdat er geen tijd is voor de eigen routine. Ontbijten en make-up aanbrengen bijvoorbeeld doen ze dan maar onderweg of op het werk.

SOS ochtendstress

Krimpt je maag al in elkaar bij de gedachte aan die ochtendlijke hectiek over enkele dagen? Met deze tips lopen die ochtenden voor een schooldag hopelijk iets gesmeerder. Net zoals die boterhammen voor tijdens de lunch. 

- Sta zelf iets vroeger op. Zorg ervoor dat je zelf al klaar bent om te vertrekken - douchen, make-up, werktas maken - zodat je daarna alle concentratie kan gebruiken om je kinderen in gang te trekken. Een kopje koffie in de vroege ochtend voor iedereen wakker is? Dat kan wonderen doen.

- Voorbereiding is alles. Probeer die lunchbox eens een dag van te voren te maken, leg kleertjes op voorhand klaar en stop de kinderen 's avonds al in bad. Dek de ontbijttafel 's avonds al, vijf minuten extra kunnen cruciaal zijn op een drukke ochtend.  

- Maak een routine. Leer je kind zo vroeg mogelijk kloklezen en bepaal dan een routine, zodat ze zich hier zelf aan kunnen houden. 7u opstaan, 7u15 ontbijten, 7u45 tanden poetsen, enzovoort. Door te tonen dat je hen mee verantwoordelijkheid geeft, zullen ze meer hun best doen om zich hier aan te houden. 

- Blijf kalm. Ochtendstress is compleet normaal, zo wijst dit onderzoek nogmaals uit. Probeer rustig te blijven en je niet op te winden, zo verloopt alles nog net iets vlotter en begin je zelf net iets meer "zen" aan je dag.

Meer over2 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Anny Bollens

    Agenda wordt 's avonds ondertekend,en tafel dekken ook. Als moeder was ik mij meteen bij het opstaan.Kinderen zich douchen 's avonds en verfrissen bij opstaan. Toch niet moeilijk!

  • linda sleyp

    Als je op tijd opstaat heb je geen problemen. En een agenda ondertekenen moet niet's morgens gebeuren. De boekentassen moeten in orde zijn de avond voordien.

Meld een bug