De knip erop: 3 makkelijke tips om succesvol te sparen

Pexels - Nina.be
Net iets te enthousiast je slag geslagen tijdens de solden? Dan is het nu het moment om de buikriem weer wat strakker aan te halen. Heb je een bespaarplan nodig? Dan helpen wij je graag op goede weg, gratis en voor niks!

1 . Stel haalbare doelen

Het is makkelijk om te zeggen dat je tegen het eind van het jaar 5.000 euro wil sparen. Maar als je elke week geen kleine acties onderneemt om effectief wat geld opzij te zetten, zal je zien dat je tegen december nog een heel eind van die 5.000 te besparen euro’s verwijderd zit.

Een belangrijke eerste tip is om je niet meteen blind te staren om het grote bedrag, maar het in kleinere, minder afschrikwekkende bedragen op te delen. 5.000 op je spaarrekening tegen het einde van het jaar? Dat wil zeggen dat je elke maand een kleine 417 euro moet besparen, wat neerkomt op ongeveer 96,15 euro per week of 13,69 euro per dag.

2. Breng je vrienden en familie op de hoogte

Praten over geld is nog steeds een groot taboe. Maar waarom eigenlijk? Als je vrienden of familie niet weten dat je eigenlijk best een groot bedrag wil sparen dit jaar, dan kunnen ze je hierin ook niet steunen. Leg uit wat je financiële plannen zijn, zodat je vrienden weten waarom je deze maand liever geen vijf keer gaat uit eten, maar een gezellig etentje thuis verkiest.

3. Betaal eerst je schulden af

Stap voor stap. Dat is de enige manier om je bespaarplannen werkelijkheid te maken. Stel jezelf geen onmogelijke doelen door te proberen geld opzij te zetten terwijl je nog vijf andere schulden aan het afbetalen bent. Focus je eerst op het afbetalen van je leningen - waarbij je liefst eerst degenen met het grootste interestpercentage wegwerkt - en kijk dan pas wat er nog overblijft om te sparen. Hou het haalbaar, want anders verlies je al snel de moed, en dan komt er van sparen al helemaal niets meer in huis. 
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Wim Van den Branden

  Wie niet tevreden is met zijn loon, die moet actie ondernemen en zich verbeteren. Maar zonder moeite en motivatie is klagen de enige optie.

 • Kenny Durinck

  Welke normale mens die in de middenklasse zit kan op de dag van vandaag nog sparen? Vakantiegeld en 13e maand gaan bijna bij iedereen naar de fiscus om terug te betalen of achterstallige rekeningen.... De wereld is om zeep!

 • Anthony van der Borght

  Dat is onmogelijk . Wie dat met het minimumloon leeft kunnen geen geld sparen . Daar houden ze geen rekening mee. Ze kunnen zelf niet op vakantie gaan . Hoe wil je sparen !!!

 • Ronny Ooijen

  Over de grens winkelen bespaart je honderden euro's per jaar.

 • antonia de smet

  stukken van 2 en 1 euro sparen en je hebt op het einde van jaar een hoop.