Communiceren met je ex over de kinderen? Daar heb je nu een app voor

thinkstock
Na een echtscheiding loopt de communicatie tussen de voormalige partners over hun kinderen vaak stroef. Met een gratis app, onderdeel van een wetenschappelijke studie, willen onderzoekers van de Universiteit van Antwerpen die communicatie verbeteren.

De Universiteit wijst erop dat in België zowat één huwelijk op de drie eindigt en dat het leven voor de kinderen reorganiseren niet altijd van een leien dakje verloopt. Zo bleek eerder dat een op vier gescheiden ouders niet meer met elkaar over de kinderen spreekt en dat 43 procent van de gescheiden ouders nooit samen een grote beslissing over de kinderen neemt.

Checklist

Om kinderen en ouders na een echtscheiding te helpen communiceren en hun leven beter praktisch te regelen, ontwikkelden Antwerpse onderzoekers de gratis applicatie KiT, wat staat voor Keep in Touch. De app - voor iOS en Android - heeft verschillende functies. "Zo is er de kalender waarin de ex-partners en de kinderen afspraken kunnen toevoegen, voor zichzelf of voor een ander gezinslid. In één oogopslag wordt ieders planning duidelijk: van doktersafspraken over vakantieregeling tot sportwedstrijden. Het prikbord maakt het makkelijk om berichten en foto's met elkaar te delen, zodat iedereen op de hoogte blijft van wat er gebeurt in het leven van de anderen."

Het smartphoneprogramma bevat ook een checklist, een chatfunctie en een informatieluik met alle mogelijke aspecten over scheidingen, deels ook gericht op kinderen.

Met het project wordt ook wetenschappelijk onderzocht hoe de communicatie beter kan. Gebruikers kunnen twee keer een vragenlijst invullen, waarvan de gegevens anoniem wordt verwerkt. De chatgesprekken zijn volgens de universiteit nooit zichtbaar voor de onderzoekers.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • dix van roy

  Sommige denken dat ze zelfs alles moeten regelen zonder communicatie..de andere partij 'moet maar dansen naar hun pijpen'...niksvan ! samen kinderen, samen grootbrengen , ook al ben je er vandoor gegaan... Sommige denken dat ze met dj tiesto getrouwd zijn en alle dagen kunnen mekkeren en melken....

 • Hans Plas

  De overheid en hun oplossingen: maak voor elk probleem een app. Kunnen ze ineens de inhoud van je gsm kopiëren.

 • Serge Aernoudt

  Laat me niet lachen, als het op de gewone manier niet lukt zal dienen app daar niet veel of niets aan veranderen.

 • Peter Van Praet

  Graag app.link...

 • luc Vanessa

  wordt iedereen nu zo afgestompt of blasé dat men niet meer met mekaar kan praten rechtstreeks ? en verschiet men dat er eenzame mensen zijn !!!!!!! Ik dacht dat verbale communicatie een voorrecht was en geen vervelend iets !