Exclusief voor abonnees

Brits opvoedingsprogramma zorgt voor opschudding: “Train je kind zoals een hond”

Jo-Rosie Haffenden met haar zoontje Santino en haar hond Ella.
Channel 4 Jo-Rosie Haffenden met haar zoontje Santino en haar hond Ella.
“Train je kind zoals een hond”: dat is de titel van het programma dat de Britse zender Channel 4 vanavond voor het eerst brengt. Nog voor de eerste aflevering werd uitgezonden, zorgde de show al voor een ongelooflijke controverse. Een petitie tégen haalde duizenden handtekeningen. En toch vinden experts bij ons de hondentraining nog niet zo’n slecht idee.

Centraal in Train your baby like a dog staat Jo-Rosie Haffenden die hondentrainer is én een diploma psychologie op zak heeft. Zij raadt ouders aan om alle boeken over opvoeden in de vuilnisbak te gooien en bij kinderen technieken toe te passen die je ook bij het trainen van honden gebruikt. Clickertraining is er een van. De hond moet eerst weten dat er een verband is tussen het klikgeluid en goed gedrag. Dat leer je aan door met de clicker een klik te geven als het dier iets doet wat jij wil of bij gedrag dat je wil aanmoedigen.

Snoepjes

In het programma toont Jo-Rosie dat je clickertraining ook bij kinderen kan hanteren. Net als in de show van de Supernanny zijn er camera’s geïnstalleerd in de woningen waar de hondentrainster langsgaat om de kinderen weer in de pas te doen lopen. Bij Dulcie, een peuter van 18 maanden, zoomt de camera in op het badritueel, want het meisje schreeuwt en slaat wild om zich heen telkens ze in het water gezet wordt. Met een klik beloont de nieuwe supernanny goed gedrag, in dit geval het moment dat de voeten in de badkuip staan of als ze haar armen uitstrekt naar mama om zich te laten afdrogen. Soms krijgt het kind er nog wat chocoladen snoepjes bovenop. Binnen de kortste keren wordt badtijd een heel rustig gebeuren.

thinkstock

“Kinderen zijn gewoon jonge zoogdieren”

Jo-Rosie kwam op het idee om hondentraining te gebruiken bij kinderen toen ze drie jaar geleden zelf moeder werd: “Ik kocht alle boeken over opvoeden, ik zocht adviezen online. Maar sommige aanbevelingen waren gewoon wreed, zoals je kind laten huilen tot het in slaap valt. Dat doe je met een puppy toch ook niet? Alle dieren - kinderen zijn gewoon jonge zoogdieren - hebben graag controle. Laat hen. Je zet naast een hond geen bord brokken met de mededeling: ik blijf hier staan tot alles op is? Doe het ook niet met een kind.”

Haar zoon Santino is volgens haar “een absoluut engeltje”: hij sliep ‘s nachts al op jonge leeftijd door, was in geen tijd zindelijk en loopt braafjes naast zijn mama als ze daarom vraagt, net zoals een hondje. Channel 4 had de komst van het programma nog niet aangekondigd of Groot-Brittannië stond al op zijn achterste poten. Met een online petitie werd de Britse zender opgeroepen om de show te schrappen want “kinderen zijn geen honden” en “het is onethisch en sensationeel”. Al meer dan 20.000 mensen tekenden de petitie.

“Structuur en duidelijkheid”

De Vlaamse pedagoge en gedragstherapeute Marijke Bisschop is een heel stuk milder: “Dit is wat wij in het vakjargon operante conditionering noemen, wat een leerproces is om gedrag aan- of af te leren door te belonen en te bestraffen. Je laat de kleintjes zien wat goed gedrag is en geeft hen daarvoor extra aandacht. Als huiswerk maken moeilijk loopt, werken wij soms toch ook met beloningsstickers? Deze mevrouw zegt niets onaardigs of fout. Door kinderen te trainen zoals honden bied je hen tegelijk structuur en duidelijkheid aan. Al is het natuurlijk wel zo dat je het bij kinderen op een andere manier moet aanbrengen en begrijp ik dat de titel van het programma veel controverse uitlokt.”

Hoe moet je het doen?

* Wees consequent. Als je zeven honden hebt, zorg er dan voor dat ze zich allemaal aan dezelfde regels moeten houden. Als zes honden niet in de zetel mogen zitten en eentje mag dat wel, krijg je problemen. Hetzelfde geldt voor kinderen.

* Geef je kind het goede voorbeeld. Eet samen met je baby en gebruik mes en vork, ook al heeft je kleintje er de leeftijd nog niet voor. In een huis waar al honden rondlopen, is een nieuwe puppy ook sneller zindelijk.

* Denk na over het speelgoed dat je aanbiedt. Hondeneigenaars gooien een tennisbal de tuin in en zijn verbaasd dat hun dier daarna nóg steeds aandacht vraagt. Honden hebben speelgoed nodig waar ze alleen mee kunnen spelen. Kinderen ook.

* Geen paniek als je baby alles in zijn mond steekt om erop te kauwen. Dat is normaal, bij kinderen én bij puppy’s. Pak het voorwerp niet gewoon af met de melding dat het kind ‘stout’ is. Geef het een alternatief.

* Routine is essentieel. Honden moeten weten op welk tijdstip ze gevoed zullen worden en wanneer er gewandeld wordt. Kinderen willen ook weten wat er op het programma staat. Routine geeft hen veiligheid.

* Wees niet bang om het kind in zijn box te zetten. Het enige dat je dan doet, is een veilige omgeving voor hem creëren. Gebruik de box wel nooit als straf.

* Moedig onafhankelijkheid aan. Een gelukkige hond wéét dat je er bent maar hoeft daarom niet constant aan je voeten te liggen. Laat je kind spelen in de aanpalende kamer terwijl het je nog steeds kan zien.

* Geef je kind de kans om nee te zeggen. Als je een hond een te strakke leiband aandoet, gaat die tegen wringen. Kinderen zijn gelukkiger als ze iets doen omdat ze het zelf willen. Leer hen dus om je hand te nemen als je die uitsteekt. Forceer hen niet.

How To Train Your Baby Like A Dog gaat vanavond van start op het Britse Channel 4.
Channel 4 How To Train Your Baby Like A Dog gaat vanavond van start op het Britse Channel 4.68 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Vince Janssens

  Ik heb een wilde na-jeugd gehad. Motor rijden, kamperen, festivals, etc... elke kameraad die vader is geworden heb ik van hero naar zero zien gaan. Ok een kind moet je leven veranderen en prioriteiten veranderen mee maar daar stonden ze dan met een onopgevoed kind en een partner die er niet meer naar omkeek nu haar kinderwens gevuld was. Een hondentraining is zelfs nog te luxueus voor de uitdagingen die de kinderen van vandaag meemaken.

 • lauren van eupen

  Ik heb nooit een kinderwens gehad. Wel heel mijn leven een hondenwens. Ben blij dat ik geen kids heb en wel inmiddels 2de hond. Vroeger vroeg iedereen waarom ik geen kids heb..... Tegenwoordig klagen de meeste tegen mij over kids. .. Dat ze er echt een hekel aan hebben..... is erg.... en komt door slechte opvoeding .....

 • Freddy Van Hulst

  Dat geneuzel over legerdienst. Ik heb die ook nog gedaan. Heb er NIKS geleerd. Geen respect, geen teamwork, geen discipline, niks nada noppes.

 • Nina Willems

  Ik heb een kind opgevoed, ik heb een hond opgevoed. Inderdaad, zelfde technieken voor een prima resultaat.

 • Moehmena Rahous

  De wet van Pavlov: klassieke conditionering. Iemand 'africhten' op basis van beloning. Werkt als volgt: 1. beloning koppelen aan gedrag; 2 beloning + signaal koppelen aan gedrag; 3. signaal koppelen aan gedrag. Bvb 1. verhaaltje voorlezen terwijl peuter op het potje gaat; 2. zeggen "op het potje gaan" en telkens het verhaaltje korter voorlezen terwijl de peuter op het potje gaat; 3. zeggen "op het potje gaan"' waarna de peuter op het potje gaat.