Beveiliging op school: maakt dat kinderen banger?

Merlin Meuris / Reporters / STG
Er worden harde maatregelen getroffen om de veiligheid van onze kinderen te garanderen. Duizenden agenten worden ingezet om de scholen te beveiligen. Maar zijn al die manschappen niet net extra beangstigend voor de kinderen?

Volgens traumapsycholoog Erik De Soir staat of valt die angst met de uitleg die kinderen daarbij krijgen.

Beangstigend of net geruststellend?
"Kinderen volgen hun eigen fantasie. Als zij geen duiding krijgen over de situatie, zullen ze uit al dat blauw op straat afleiden dat er overal boeven rondlopen, en uiteraard zal dat meer angst met zich meebrengen", legt De Soir uit. "Maar als kinderen het juiste perspectief krijgen waarbinnen ze die politiemensen moeten kaderen, namelijk dat zij er zijn om die boeven te vatten', zullen ze die extra maatregelen niet aan hun hart laten komen."

Integendeel. Het kan zelfs geruststellend werken. "Door meer veiligheidsmensen in te zetten, toon je hen dat ze extra beschermd worden en dat die slechte mensen gearresteerd worden. Dat kan voor veel kinderen bemoedigend en zelfs rustgevend werken", aldus De Soir.

Ouders en leerkrachten
Een belangrijke taak is daarbij dus vooral weggelegd voor de ouders en de leerkrachten. Als volwassen vertrouwenspersoon van de kinderen hebben zij namelijk een unieke kans om het onderwerp aan te snijden en ruimte te creëren om rustig te praten over de vragen en zorgen van de kinderen.

Ga dus de feiten niet uit de weg, maar leg de kinderen duidelijk uit wat er aan de hand is, en waarom de politiemensen voor de schoolpoort staan. Zo maak je het onderwerp bespreekbaar en kan je eventuele spanning bij de kinderen wegnemen.

Erik De Soir