Bevallen in eenpersoonskamer op een feestdag? Da's dan 200 euro extra aub

Thinkstock
Sinds deze maand mag er een urgentietarief aangerekend worden voor bevallingen die in het weekend, op een feestdag of 's nachts plaatsvinden. "Patiënten die kiezen voor een eenpersoonskamer, dreigen hierdoor minstens 200 euro extra te moeten betalen", zegt Tony Coonen, federaal secretaris van De Voozorg Limburg in 'Het belang van Limburg'.

Een urgentietarief voor vaginale bevallingen bestond nog niet. Sinds 1 juni mag er tot 147 euro extra aangerekend worden, voor een bevalling onder epidurale verdoving kan daar nog eens 52 euro bijkomen.

Toch voelt de patiënt deze verhogingen niet, het urgentietarief wordt volledig terugbetaald, zowel voor een- als meerpersoonskamer. "Het ziekenhuis kan echter een extra ereloonsupplement aanrekenen voor een eenpersoonskamer dat kan oplopen tot 150 procent van het normale tarief", aldus Coonen.

Daardoor kan een patiënt die op een feestdag, in het weekend of 's nachts in een eenpersoonskamer moet bevallen makkelijk tot 220 euro meer betalen. 
22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Leo Duym

  @Rudi De Groof, zegt: Een loodgieter laten komen op een feestdag is ook duurder! -- , Lees wat Patrick Kelchtermans zegt, bovendien slaat die vergelijking nergens op; als je die doortrekt gaat bevallen voor 8 uur en na 18 uur ook meer kosten. Vergeet niet dat die profiteurs soms tot hun dertigste op kosten van de staat gestudeerd hebben.

 • Eric Vanovermeire

  Er is een simpele truuk: bij het binnenkomen altijd tekenen voor de beste kamer 'onder voorbehoud'. De laatste 2 bevallingen van mijn vrouw hebben zo nauwelijks iets gekost in de beste kamer. Nadien gewoon zeggen dat je een beetje van de wijs was gezien de situatie. Gasthuisberg Leuven 2004- 2007. Geleerd van een allochtone vriend.

 • Jos Temmerman

  Behalve voor de gelukszoekers aan het OCMW .

 • Ian Vandenbossche

  Neen nva, het zijn niet de vluchtelingen die een probleem vormen voir onze sociale zekerheid. De ziekenhuizen en specialisten die melken schaamteloos onze ziekteverzekering + de patiënten. Maar ja, wat wil je met een dokter als minister van volksgezondheid...

 • Patrick Kelchtermans

  dat een eenpersoonskamer duurder is dan een tweepersoonskamer, snap ik. Dat een bevalling in het weekend of op een feestdag duurder is dan een op een werkdag, dat slaat toch helemaal nergens op? Er is sowieso permanentie en ik geloof dat de lonen van de dokters toch meer dan hoog genoeg zijn, zeker in vergelijking met dat van de meeste patienten, neem ik aan. Altijd de kantjes eraf lopen en de allerlaatste cent eruit moeten kunnen wringen, ik versta dat niet.