Bevallen en wegwezen: acht mama’s op de tien positief over verkort verblijf op materniteit

Personeel UZ Leuven, Gasthuisberg draaien scenario in het nieuwe materniteit verloskwartier.
Vertommen Personeel UZ Leuven, Gasthuisberg draaien scenario in het nieuwe materniteit verloskwartier.
Bevallen en na twee, maximaal drie nachten weer naar huis? Het is tachtig procent van de moeders die aan zo'n proefproject meededen goed... euh bevallen. In elf ziekenhuizen werd de verblijfsduur na een geboorte met minstens een dag ingekort.

Nu bedraagt de verblijfsduur bij een bevalling gemiddeld vier nachten: een dag langer dan het Europees gemiddelde. "Laten we eerlijk zijn, bij bevallingen zonder complicaties krijgt het ziekenhuis vanaf dag drie eerder een hotelfunctie", zegt Lien Van Riet, clustermanager van het AZ Nikolaas. De materniteit van het ziekenhuis in Sint-Niklaas is één van de elf die zich in 2016 - na een oproep van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) - engageerden om de verblijfsduur te verminderen. Van vier naar drie en, als het mogelijk is, naar twee dagen. In Vlaanderen doen ook het UZ Leuven, het Heilig Hart Leuven en het Heilig Hart Tienen mee aan dat pilootproject.

Vrouwen worden tijdens de zwangerschap al gepolst of ze, in het geval van een normale bevalling, vervroegd naar huis zouden willen. De aanpak verschilt van ziekenhuis tot ziekenhuis. In het AZ Nikolaas komen vrouwen die bevallen met keizersnede sowieso niet in aanmerking, terwijl de andere ziekenhuizen dat ook voor hen voorzien. In Leuven maken ze dan weer een onderscheid tussen vrouwen die voor het eerst bevallen en 'ervaren' moeders. "Vrouwen die al eerder kinderen hebben gebaard, gaan bij ons doorgaans al na twee dagen naar huis", zegt professor Jute Richter van het UZ Leuven. "Dat vinden ze zelf ook praktisch: zo zijn ze sneller herenigd met de papa en de andere kinderen."

Veilig

80% van de jonge moeders is tevreden over het feit dat ze minder lang in het ziekenhuis zijn gebleven. Dat blijkt uit een tussentijdse evaluatie. 90% zegt dat hun terugkeer naar huis goed georganiseerd was door en met de zorgverleners binnen en buiten het ziekenhuis. Meer dan negen op de tien vrouwen gaven ook aan zich veilig te voelen na thuiskomst. Er werd overigens geen verband gevonden tussen een vervroegde terugkeer naar huis en een eventuele latere heropname.

Ook in de ziekenhuizen wordt het proefproject positief geëvalueerd. "De communicatie tussen ziekenhuizen, kinderartsen, thuiszorg en vroedvrouwen is er erg op vooruitgegaan", zegt professor Richter. Ziekenhuismanager Van Riet wijst er wel op dat de werklast is toegenomen. "Wat vroeger in vier dagen gebeurde, wordt nu allemaal afgehandeld in drie dagen. Daarom willen we vragen om de normering van het personeel te herbekijken."

Een verkort verblijf resulteert doorgaans in een lagere ziekenhuisfactuur. Toch vermoeden de ziekenhuizen dat de uiteindelijke kosten van de bevalling nagenoeg onveranderd blijven. Er is immers meer nazorg en die moet ook worden betaald.
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • raf peeters

  @Patrick Kelchtermans ,dit was maar een voorbeeld dat we in ons landje een luxe-probleem hebben niet meer of minder.Een dag voor een bevalling is ruim voldoende als er niks mis is ,is een langere verblijf noodzaak zal de arts het wel zeggen.Nu men kan misschien een regel invoeren dag na bevalling naar huis,wens je zelf lan-ger te blijven,zelf betalen.Het luxe verblijf is ten koste van patienten die grotere zorgen hebben(kanker) dan kind krijgen dat nog steeds geen ziekte is.

 • Claudia Rosseel

  Zwanger zijn is geen ziekte, maar kan best veel vragen van je lijf. En dan gelijk een boreling meenemen naar huis terwijl je man na een paar dagen al de baan op moet en heel de familie over de vloer komt... waarom zouden vrouwen niet de luxe mogen hebben om op zo'n moment de ondersteuning te krijgen die hen op dat moment het beste lijkt? En neen, 70 jaar terug hadden vrouwen dat niet, maar er waren ook veel meer borelingen die hun eerste jaar niet haalden. Een goede start kan belangrijk zijn.

 • Patrick Kelchtermans

  iedere bevalling is anders - vergelijkingen met een derdewereldland met torenhoge moeder- en babysterfte irrelevant. Wanneer zwangerschap en bevalling zonder complicaties verlopen, is na een paar dagen naar huis gaan zeker haalbaar. Bij zware bevallingen met complicaties ligt dat uiteraard anders. In het westen wordt zwanger zijn overgemedicaliseerd, dat is waar. Een beetje respect voor iemands keuze en begrip voor iemands specifieke toestand is misschien niet misplaatst?

 • sylvie verdonck

  Bam en te vroeg bevallen. Niks geregeld want in tweekend kan je niks regelen van hulp! Daarna duurde het nog een goed weekje voor er ‘iets’ van hulp kwam.

 • sandy Bekaert

  Wat is het nu? 2 dagen of 2 nachten? Niet duidelijk in het artikel en nochtans wel een dag verschil he. En die 2 dagen; als je ‘s avonds bevalt geldt die dag dan mee? Dan is de dag erna dag 2 en al naar huis? En wie vindt dat dag 3 eigenlijk al hotel is voor elke mama is gek. Ik heb mij pas 36u later kunnen wassen. Tis te zeggen, ik zat op een stoel in de douche en mijn vriend heeft mij gewassen want ik kon maar 5min rechtstaan. En aan de borst drinken lukte pas ‘s avonds op dag 3.