Belgische maakt nepbaby's om kinderloze ouders te troosten

Béatrice Van Landeghem aan het werk.
REUTERS Béatrice Van Landeghem aan het werk.
De artieste Beatrice Van Landeghem uit het Waalse La Louvière maakt erg realistische babypoppen die een klein fortuin kosten voor rouwende ouders of grootouders.

Béatrice werkt in haar atelier 'L'Atelier des tis loups' ongeveer 25 uur aan elke pop. Alles wordt met de hand gemaakt voor een zo realistisch mogelijk resultaat, als je niet beter wist, zou je denken dat de poppen echte baby's waren. Ze zijn dan ook niet bestemd om mee te spelen. Aanvankelijk waren de creaties van Béatrice populair bij verzamelaars, maar steeds meer koppels die onvruchtbaar zijn of een kind hebben verloren gebruiken deze als een soort van vervangmiddel om het rouwproces te vergemakkelijken.

De 'Reborn babypoppen' zijn gemaakt uit vinyl en wegen evenveel als een echte baby. Wanneer je de pop vasthebt, voelt het dus net alsof je een echt kind wiegt. Eerst worden de ledematen en romp gemaakt, die dan geschilderd worden om een realistische huidskleur te evenaren, vervolgens krijgen de poppen echte wimpers en haar geïmplanteerd. De kostprijs varieert van enkele honderden tot enkele duizenden euro's, alles hangt af van hoe realistisch de makers de poppen willen hebben.

De rage van dit soort levensechte poppen komt overgewaaid uit de Verenigde Staten en Duitsland, daar is het al langer een trend.  Béatrice maakte al meer dan 200 poppen en kan de vraag ernaar haast niet bijhouden.

REUTERS
reuters
reuters
REUTERS
REUTERS