Ga naar de mobiele website
^ Top

België is achtste beste land om als mama te leven

Thinkstock
Ons land is voor mama's de achtste beste plaats om te wonen. Dat blijkt uit een onderzoek van Save the Children, een internationale organisatie voor ontwikkelingssamenwerking die zich inzet voor het welzijn van kinderen. Zij stelden ook vast dat mama's in Noorwegen in de beste omstandigheden leven, terwijl moeders in Niger het moeilijkste leven hebben.

Save the Childeren onderzoekt jaarlijks de stand van zaken voor moeders in de wereld, en publiceert rond Moederdag het resultaat. In het onderzoek worden de leefomstandigheden voor moeders in 165 landen met elkaar vergeleken. Factoren als gezondheid, onderwijs, voeding en de economische situatie in het land zijn bepalend.

Zwangerschapsverlof
België doet het zeker niet slecht en eindigt net als vorig jaar op de achtste plaats. Daarmee scoren we zelfs beter dan buurlanden zoals Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

Noorwegen komt al voor het zoveelste jaar op rij als beste land uit de bus. Daar krijgen mama's onder andere een jaar betaald zwangerschapsverlof, wat veel meer is dan in andere Europese landen.

Voedselcrisis
Het afgelopen jaar bleek het West-Afrikaanse land Niger de slechtste plek in de wereld om een moeder te zijn. Het land is zwaar getroffen door een regionale voedselcrisis en eindigt daardoor op de laatste plek. De voorbije twee jaar stond Afghanistan nog op die plaats, maar door investeringen in de gezondheidszorg is dat land een plaatsje gestegen.

Opvallend, maar niet verwonderlijk, is dat vooral Afrikaanse landen in de top 10 van slechtste landen staan. En dat heeft natuurlijk grote gevolgen voor de kinderen die daar wonen, want chronisch ondervoede vrouwen krijgen kwetsbare kinderen met ondergewicht. "Als een moeder arm, overwerkt en slecht opgeleid is en in een slechte gezondheid verkeert, is ze niet in staat om een baby adequaat op te voeden, en dat heeft onomkeerbare gevolgen", stelt het rapport.

Voedingsprojecten
Volgens de stichting kan de vicieuze cirkel gebroken worden door bepaalde maatregelen te nemen tijdens de eerste duizend dagen van het leven van een kind, vanaf het begin van de zwangerschap.

Brendan Cox, directeur van Save the Children: 'We hebben dringend wereldwijd leiderschap nodig op het gebied van ondervoeding, dat resulteert in voedingsprojecten die de gezondheid van moeders en baby's verzekeren." Borstvoeding zou zelfs al een miljoen kinderen kunnen redden.

Top 10 van de beste plaatsen voor mama's
1. Noorwegen
2. IJsland
3. Zweden
4. Nieuw-Zeeland
5. Denemarken
6. Finland
7. Australië
8. België
9. Ierland
10. Nederland/Verenigd Koninkrijk

Top 10 van de slechtste plaatsen voor mama's
1. Niger
2. Afghanistan
3. Jemen
4. Guinee-Bissau
5. Mali
6. Eritrea
7. Tsjaad
8. Soedan
9. Zuid-Soedan
10. Democratishe Republiek Congo

Meer over


Meld een bug