Ga naar de mobiele website
^ Top

Babyvoeding bevat minder dan één vijfde van de nodige mineralen

Thinkstock
Wetenschappers van de University of Greenwich trekken ten strijde tegen de bereide babyvoeding uit de supermarkten. Volgens hun studie ontbreken er in deze potjes namelijk essentiële voedingstoffen voor de weerstand en groei van je baby.

Namen van merken werden in de studie niet gegeven, maar in totaal werd de voedingswaarde van 8 verschillende potjes gemeten. Het ging zowel om bereidingen met als zonder vlees, geschikt voor kinderen van 6 tot 12 maanden.

Mineralen
In die bereidingen gingen ze op zoek naar mineralen die essentieel zijn voor de ontwikkeling van een kind. Al snel bleek dat zelfs de populairste merken minder dan één vijfde van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calcium, magnesium, zink, ijzer en andere mineralen bevatten.

Meer nog: de bereidingen op basis van vlees bevatten slechts drie procent van de aanbevolen hoeveelheid calcium, terwijl die op basis van groenten slechts 7 procent zink en 6 procent ijzer leverden.

Bescherming
Baby's die enkel gevoed worden met potjes uit de winkel en flesvoeding, kunnen die essentiële voedingsstoffen dan ook niet opnemen. En dat heeft volgens de experten gevolgen voor hun groei en weerstand tegen ziektes tijdens het opgroeien.

"Baby's hebben maar een beperkte capaciteit om te eten", legt studieleider Nazanin Zand uit. "Daarom is het cruciaal dat hun eten zoveel mogelijk voedingsstoffen bevat." En dat is niet het geval bij de bereide voeding.

Nochtans zijn er heel wat ouders die deze maaltijden voor hun baby kopen. In Groot-Brittannië gebeurt dat bij vier op de vijf gezinnen, en dat zal wellicht bij ons niet veel minder zijn.Meld een bug