Baby's geboren via keizersnede hebben later meer gezondheidsproblemen

thinkstock
Uit nieuw onderzoek blijkt dat baby's die via een keizersnede geboren werden meer risico lopen om later een chronische ziekte te ontwikkelen.

Uit een grootschalig onderzoek, waarbij researchers van de New York University en Peking University studies over de keizersnede analyseerden, blijkt dat er toch enkele gezondheidsrisico's zijn verbonden aan deze manier van bevallen.

Wie geboren wordt via een keizersnede loopt volgens 20 studies een groter risico op het ontwikkelen van diabetes type 1. 23 studies toonden daarnaast aan dat er een link bestaat tussen een keizersnede en astma en 9 studies meenden dat ook obesitas nauw in verbinding stond met een keizersnede.

Het is nog steeds onduidelijk hoe deze ziektes juist aan een keizersnede kunnen gelinkt worden, al denken wetenschappers dat het veel te maken heeft met de bacteriën die aanwezig zijn bij de moeder. Kinderen die via een vaginale bevalling geboren worden, worden aan de fecale en vaginale bacteriën van de moeder blootgesteld, en die zouden een invloed kunnen hebben op de ontwikkeling van het immuunsysteem. Wie via een keizersnede op de wereld komt krijgt deze bacteriën niet mee. Verder onderzoek is nodig om definitief uitsluitsel te geven over deze zaak.