Baby's die bij geboorte lijken op hun vader zijn gezonder

Thinkstock
Negen maanden zeulen we onze baby overal mee naartoe, en dan plots komt de kleine ter wereld en lijkt hij in de verste verte niet op jou, maar is het vaderlief die tijdens het kraambezoek met de eer gaat lopen. Neem het vooral niet te zwaar. De wetenschap is er namelijk van overtuigd dat het de gezondheid van jullie kleine spruit alleen maar ten goede komt.

Volgens een nieuw onderzoek gepubliceerd in Journal of Health Economics zijn baby's die bij de geboorte als twee druppels water lijken op hun vader gezonder tegen de tijd dat ze hun eerste verjaardag bereiken. Dat komt volgens onderzoekers van de universiteit van Binghamton omdat deze baby's meer aandacht krijgen van hun vaders.

Voor de studie onderzochten wetenschapper het gezinsleven van 715 alleenstaande moeders. Daaruit konden ze vaststellen dat vaders en kinderen die op elkaar gelijken gemiddeld 2,5 dag per maand meer tijd samen doorbrengen dan die vaders die minder of geen gelijkenis hadden met hun kind. Deze vaders waren ook meer betrokken bij het opvoedingsproces, waardoor de kinderen minder spoedeisende hulp nodig hadden en de kans op astma en ziekte daalde.

Geheel verwonderlijk is het verband tussen de betrokkenheid van vaders en een verbeterde gezondheid van het kind niet. Zo wees eerder onderzoek alreeds uit dat vaders ook een grote rol spelen in de cognitieve en taalontwikkeling van hun kind tijdens de peuterfase. Ook de mentale gezondheid van vaders zou een enorme impact hebben op de sociale vaardigheden en het gedrag van hun kind.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Sofie Van Eeden

  Oei, ik leek op mijn moeder, maar ik ben ziek geweest en heb syndroom van usher, ja ik weet het gaat over kinderen die op hun vader lijken he, wat een onzin, belachelijk pfff

 • Sandra Pijls

  Ze kunnen niks anders dan verzinnen

 • Theo Schuermans

  Wat een belachelijke uitspraak is me dat nu weer?

 • johan courtois

  Wat ne zever is da !

 • marie-jose Marie-José Anthonis

  Leugens mijn zoon en kleinzoon lijken op hun papa en zijn beide ernstig ziek niks van geloven