Baby leeft nog twee dagen verder na abortus

Een schokkende abortuszaak houdt Italië momenteel in de ban en voedt opnieuw het debat rond het vroegtijdig afbreken van de zwangerschap. Een Italiaanse vrouw had voor abortus gekozen nadat uit scans gebleken was dat de baby gehandicapt zou zijn. Het jongetje overleefde echter de ingreep maar werd voor dood achtergelaten door de dokters in het ziekenhuis van de stad Rossano.

De tweeëntwingtig weken oude baby werd de volgende dag gevonden door de kapelaan van het hospitaal, Antonio Martello, die vaststelde dat het jongetje nog leefde. De baby was in een laken gewikkeld en de navelstreng hing nog aan zijn frêle lichaampje vast. Hij bewoog en ademde. Priester Antonio Martello alarmeerde de dokters en het jongetje werd stante pede overgebracht naar de neonatale afdeling van het ziekenhuis in het naburige Cosenza. Hier overleed de baby een dag later.

Kindermoord
De politie onderzoekt de zaak en beschouwt dit als een kindermoord vermits de Italiaanse wet bepaalt dat dokters de verplichting hebben om het leven van een kind te redden indien het de abortus overleeft. Bovendien stipuleert een andere wet dat abortus verboden is indien er een mogelijkheid bestaat dat de foetus zelfstandig kan verderleven buiten de baarmoeder. (hlnsydney/kve)