Baby bootcamp: je kind als sportpartner en fitnesstoestel

Pim Ras
Je kunt ze in de lucht houden, op je voeten zetten om de buikspieren te trainen, ze op de rug nemen om paardje te rijden. Wat is er nu een beter fitnessapparaat dan: een kind? Steeds meer ouders ontdekken de lol van bootcamps achter de buggy of samen met een kleintje.

"Welk dier wil je zijn, Daniël?'', vraagt sportinstructrice Shanna. "Een leeuw!'' roept de kleuter enthousiast. En dus gaat hij met zijn moeder Josine Gräfe en andere ouders met kinderen op handen en voeten door het gras. Om vervolgens als kikkers weer terug te springen. En nog een keer over te steken als vlinders.

Elke week is De Energiebrigade met ouders en kinderen in het Amsterdamse Amstelpark te vinden voor een work-out. "Ouders die veel werken en op hun vrije dag willen sporten, vinden het niet leuk om hun kind wéér weg te brengen. Ze vinden het ontzettend leuk om samen te sporten,'' vertelt Gräfe, oprichter van De Energiebrigade.

Normaal staat ze zelf als trainer voor de groep, maar de instructrice is hoogzwanger. En dus, doet ze deze keer samen met haar 4-jarige zoon Daniël mee als leerling. Ze tilt hem in de lucht, neemt hem op de rug om squats (hurkbeweging om de billen en bovenbenen te trainen) te doen en zet hem op schoot voor een andere biloefening.

Pim Ras

Baby en buggy bootcamps
In de Verenigde Staten en Groot-Brittannië worden bootcamps voor ouders en kinderen al jaren aangeboden. Langzaamaan krijgt het fenomeen voet aan de grond in Nederland. Naast zogenoemde baby bootcamps zijn er de buggy bootcamps.

Ouders joggen achter wagens over de paadjes, doen beenspieroefeningen achter de buggy's en trainen de buikspieren met de benen om de kar geklemd. "Wij zijn hier echt een attractie hoor,'' zegt Rhiannon Karreman, die buggy bootcamps geeft in het Haagse Bos, lachend. "Mensen in het park maken soms zelfs foto's van ons.''

De bootcamps zijn voor kinderen van alle leeftijden. De kleintjes zijn vooral handig als 'gewichtje', de grotere kinderen doen wat meer mee. ,"We sporten spelenderwijs,'' zegt trainer Lieke Hermans, van O-kee Bootcamp in Nijmegen. Zij heeft kinderen tussen 4 en 11 jaar in de lessen.

Pim Ras

Tikkertje
"Halverwege de les doen we meestal een spel, zoals tikkertje. En we houden ook wedstrijdjes, estafettes. Soms met teams van de ouders en hun kind, maar andere keren mogen de kinderen tegen de ouders. Dat vinden ze geweldig.''

Dat merken ook de ouders die van de bootcamps proeven. Als ze eenmaal met een les hebben meegedaan, gaan de meesten overstag. "Ik wil graag fit blijven. Als ik één van onze drie kinderen kan meenemen naar de sportles, heeft het thuisfront ook een beetje lucht,'' verklaart de 38-jarige Roos Buitenhuis, die samen met haar 4-jarige dochter Anna meedoet aan de bootcamp in het Amstelpark.

De grootste lol
Terwijl Anna op haar moeder klimt, liggen iets verderop twee jongetjes van 2 en 4 maanden lekker in de wagen te slapen. Voor allebei is het de eerste keer dat ze mee mogen naar de sportles. "Ik geloof niet dat hij nog in actie gaat komen vandaag,'' zegt Carrie ten Napel (35), moeder van de 4 maanden oude Pim. Niet veel later opent de baby tóch zijn ogen. Liggend op de benen van zijn moeder vliegt hij heen en weer. Dat sporten bevalt hem wel. Op zijn gezicht prijkt een brede lach.

Ook de 4-jarige Daniël heeft de grootste lol. Hij ligt op zijn moeders dikke buik en giert het uit. Maar zo gaat het zeker niet bij alle kinderen, weet Gräfe inmiddels. Lachend: "Ik heb er laatst eentje gehad die een uur lang in het gras stond te schreeuwen. Die wilde niks.''