Australische keten verkoopt beha voor kleutermeisjes

Moeder Luisa Franco met haar dochter Sienna (rechts) die een beha wilde.
Moeder Luisa Franco met haar dochter Sienna (rechts) die een beha wilde.

Ouders en kinderrechtenactivisten zijn woedend. Een Australische keten verkoopt beha's voor meisjes vanaf twee. "Totaal onnodig", luidt het. Intussen wijzen psychiaters er ook op dat steeds meer jonge meisjes van vijf en zes bezwijken onder de druk van het schoonheidsideaal.

'Tween years'
Steeds meer meisjes van vijf en zes hebben psychologische hulp nodig. Ze voelen zich niet knap genoeg of wanen zich niet populair genoeg op school. Ze trekken zich onzeker en verloren op hun kamer terug tussen hun potjes nagellak en hun eerste behaatjes. De kinderexperten omschrijven het fenomeen als de 'tween years', de jaren tussen het kind zijn en de aanvang van de puberteit. Meisjes worden alsmaar sneller 'groter' of willen zich alsmaar sneller als een volwassene gedragen. Ze worden ook steeds vroeger het slachtoffer van de consumptiedrang, opgelegd door merken en winkels die de jonge meisjes vanalles aanpraten. Volgens de kinderexperten begint het al op de leeftijd van zes. Ze willen dan alleen nog merkkledij dragen. Op hun zevende hebben ze hun eigen kapsel, een jaar later beginnen ze al aan hun eerste dieet. Op hun tiende sturen ze al seksueel getinte berichtjes met hun eigen gsm.

Jonge seksobjecten
Ook de ouders van de meisjes staan onder een enorme druk. De verkoop van beha's voor meisjes vanaf twee in een keten zorgt dan ook voor heel wat ophef. Professor psychologie aan de universiteit van Monash, Louise Newman heeft haar uitgesproken mening over de trend. "Ik zie steeds meer jonge meisjes lijden. Ze hebben een depressie omdat ze zich niet mooi genoeg voelen of omdat ze denken dat ze te dik zijn of niet populair zijn op school. Ze zijn ook bang dat ze nooit een vriendje zullen hebben. Hun eigenwaarde wordt bepaald door de mate waarin ze zichzelf zien als een seksobject. Dit is een betreurenswaardige evolutie", aldus Newman.

Steeds meer jonge meisjes met depressie

Ook dokter Joe Tuci van de Australische Kinderstichting merkt dat steeds meer jonge kinderen psychologische hulp nodig hebben. "Kinderen worden steeds vroeger blootgesteld aan een volwassen levensstijl. Ze begrijpen nauwelijks waarover het gaat en toch zijn de meisjes al bezorgd over hun look. Ze willen steeds vroeger geapprecieerd worden door de jongens. Het is ook vaak een probleem van onvoldoende eigenwaarde en zelfrespect. Als ze nog maar de indruk krijgen dat ze niet aan het ideaalbeeld beantwoorden dan denken ze al dat ze niet meer meetellen. Gevolg is dat vooral meer jonge meisjes kampen met een depressie."

"Meisje van twee heeft geen beha nodig"
Kinderrechtenactiviste Julie Gale was woest toen ze beha's voor kleine meisjes vond in de winkelketen. Target wimpelt alle verantwoordelijkheid af en zegt dat de ouders nog altijd verantwoordelijk zijn voor de kledingkeuze van hun kinderen. "De verkoop van die beha's is gewoon overbodig. Een meisje van twee heeft toch geen beha nodig!", fulmineert Gale. "De meisjes zijn al op jonge leeftijd slachtoffertjes van marketingjongens met hun behaatjes, nagellak en oogschaduw. Ze willen gewoon mini-vrouwen creëren."

"Gewoon choquerend"
Ook ouders waren geschokt toen ze in de winkels van Target de beha's aantroffen. "Het is gewoon choquerend om zien hoe jonge meisjes al op die leeftijd beschouwd worden als seksobjecten", aldus Luisa Franco, winkelende moeder van drie meisjes. Haar dochter van zes, Sienna kwam op de proppen met de kinderbeha. "Ze wilde er absoluut eentje hebben maar ik heb neen gezegd." Haar man John Valastro vindt ook dat de jonge kinderen het slachtoffer geworden zijn van gehaaide marketingjongens. "Ze beroven die kinderen van hun onschuld. Ze krijgen de tijd niet meer om kind te zijn en worden meteen beschouwd als consumenten en mini-volwassenen. Ik vind het echt onwaarschijnlijk waarmee ze de jonge meisjes van vandaag al om de oren slaan. Ze horen het op school en komen dan thuis met verhalen over beha's en make up. Dit is toch niet meer ernstig, het zijn nog maar kinderen!", besluit hij. (hlnsydney)