Als mannen niet blind zijn voor rommel, waarom ruimen ze die dan niet op?

Illustratiebeeld
thinkstock Illustratiebeeld
Gemiddeld ruimt een vrouw drie keer zoveel, zo vaak, en zo grondig op als een man. Is dat een oud oerinstinct dat vrouwen plaagt? Of is het omdat mannen geen rommel zien? Geen van beiden, blijkt uit een recent onderzoek dat gepubliceerd werd in het vakblad Sociological Methods and Research.

Wanneer mannen er thuis een rommeltje van maken, wordt dat vaak vergoelijkt met het smoesje dat ze geen rommel zouden zien. Klinkklare onzin, zo luidt de (anders verwoorde) conclusie van enkele onderzoekers aan de Amerikaanse University of California. Mannen zijn helemaal niet blind voor rommel, ze worden simpelweg minder streng beoordeeld voor hun slordigheid.

Sterrenkamers
In totaal kregen 327 mannen en 295 vrouwen foto’s te zien van verschillende kamers. Die kamers waren ofwel piekfijn in orde, ofwel stonden er enkele vuile borden op het aanrecht en lagen er spullen verspreid over de vloer. 

De foto’s werden door de participanten beoordeeld. Indien ze vonden dat de kamer er bijzonder proper uitzag, kreeg die tien sterretjes of een hoge rating. De slordigste kamer kreeg slechts één sterretje. Als bij wonder gaven zowel mannen als vrouwen dezelfde hoge of lage rating aan propere of vuile kamers. Mannen merken het met andere woorden wél op als er rommel ligt. 

(Lees verder onder de foto)

Illustratiebeeld
thinkstock Illustratiebeeld

Vrouwelijke of mannelijke bewoner
Waarom spendeert de gemiddelde vrouw dan drie keer zoveel tijd aan huishoudelijke taken? Om daar een antwoord op te formuleren, voegden de wetenschappers - in een tweede onderdeel van hun studie - een bewoner toe aan de ruimte op de foto’s. Die eigenaar was ofwel mannelijk (John) ofwel vrouwelijk (Jennifer). 

En daar werd het verdict (pijnlijk) interessant. Een rommelige kamer werd veel slechter beoordeeld eenmaal participanten op de hoogte waren van de vrouwelijke bewoner. Zou John daarentegen in diezelfde rommelige kamer leven, kreeg de kamer plots een hogere rating. Zelfs een propere kamer werd slechter beoordeeld nadat de participanten werd meegedeeld dat er een vrouw leefde.

Verder beantwoordden de deelnemers van het onderzoek enkele vragen over de verwachte reacties van gasten. Wat zouden hun gasten zeggen als ze in de rommelige ruimte ontvangen werden door John of Jennifer? Geen van beiden zou een lofzang ontvangen, dat staat volgens de participanten als een paal boven water. Toch knijpen John zijn gasten wellicht een oogje dicht. Maar een Jennifer die haar gasten ontvangt zonder op te ruimen? Dat is echt niet oké. 

Sociale verwachtingen 

Kortom, sociale verwachtingen zorgen ervoor dat vrouwen meer tijd spenderen aan huishoudelijke taken. Om die reden geven de wetenschappers nog een tip: oordeel niet te snel over iemands huis, en hoe ordelijk of slordig een persoon zou zijn. Alleen zo kunnen vastgeroeste sociale verwachtingen gewijzigd worden.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Elke Claes

  catherine mistiaen: allemaal autodidact - amaaai, en ik maar geld uitgeven aan poets-, kook- en was- en plaslessen... Had ik geweten dat mijn vent dat allemaal vanzelf kon, èn beter dan ik, had ik nooit een poot uitgestoken.

 • Peter Nols

  @ Catherine MISTIAEN, ik stel dit dus al van in de jaren zestig vast en nog moeten we elke dag die fabeltjes aanhoren van het tegenovergestelde. Maar in de realiteit praten vrouwen het proper en mannen maken het proper.

 • Patrick Kelchtermans

  Iedereen denkt in stereotypen, zowel mannen als vrouwen. Daar bestaan heel veel interessante studies over, maar die zijn hier niet aan de orde. Hier is het vooral zaak om tegen iemand te zijn en volledige groepen over dezelfde kam te scheren en te veroordelen, zoals onderstaande experts doen bvb op basis van de 3 voorbeelden die ze met eigen ogen hebben gezien, lichtelijk gekleurd door blijkbaar redelijk wat frustraties. Als het niet zo in en in triestig was, zou je je een breuk lachen.

 • Catherine MISTIAEN

  Dit is een compleet verkeerde voorstelling van de feiten! Reeds sinds de jaren tachtig, dus al meer dan dertig jaar, merk ik dat mànnen die alleen wonen, béter koken, kuisen, wassen, strijken en opruimen dan vrouwen. Allemaal autodidact, en zonder klagen. Al meer dan 30j wordt dit NIET opgemerkt en wordt dit NIET geprezen. Dàt is de realiteit!

 • piet devlieger

  Wie studenkoten, studio's en dergelijke verhuurt zal opmerken dat vrouwen vaak veel en veel slordiger zijn dan mannen.