Ga naar de mobiele website
^ Top

9 manieren om het lekker warm te krijgen (zonder de verwarming hoger te zetten)

Thinkstock
Niets zo gezellig als binnen lekker knus in de zetel zitten terwijl het buiten vriest dat het kraakt. Behalve als je binnenshuis ook zit te rillen van de kou. Ben jij een echte koukleum en zou je het binnen ook graag behaaglijk warm hebben zonder dat die energierekening de pan uit swingt? Deze snelle trucjes helpen ook!

1. Schuif de zetel weg van de chauffage

Voor het geval je dacht lekker slim te zijn en de zetel zo dicht mogelijk tegen de verwarming aan te schuiven: niét doen. Zo verspil je namelijk heel wat energie. De zetel houdt de warmte van de verwarming tegen, waardoor je de rest van de huiskamer heel wat graden ontzegt. Zet die bank dus maar meteen een paar centimeters van de verwarming af.

2. Investeer in een tapijt

Mooi en praktisch hoor, zo'n tegelvloer. Maar wanneer je die blote voetjes op de grond zet en vervolgens beloond wordt met ijskoude tenen, durf je die vloer waarschijnlijk al wel eens vervloeken. De oplossing: een knus en wollig tapijt. Het oogt niet alleen gezellig, het is ook fijner voor je voeten én het zorgt ervoor dat de gevoelstemperatuur warmer is. Shoppen maar!

3. Ramen en gordijnen

Ben je iemand die 's nachts altijd met het raam open slaapt, ondanks de temperatuur buiten? Zorg er dan voor dat je 's ochtends zeker niet vergeet dat luikje weer te sluiten. Laat 's avonds ook zeker de gordijnen toe, zo isoleer je beter en blijft de warmte binnen beter hangen.

4. Een onesie is echt wel oké

Toegegeven, je zal niet snel de deur opendoen voor de postbode als je al met je onesie aan (inclusief konijnenstaartje én oren) in de zetel zit. Maar wie zeker geen bezoek meer verwacht, kan zich gerust in zo'n kruippakje voor volwassenen heisen. Je voelt je even weer kind én ze zijn heerlijk warm. Win-win, toch?

5. Sluit de deuren

Een extra logeerkamer in huis waar niemand ooit is? Een apart kamertje voor het toilet? Een studiekamer die amper gebruikt wordt? Doe dan zeker de deuren toe. Zo kan er geen warmte ontsnappen naar ruimtes waar dat helemaal niet nodig is.

6. Steek een kaarsje aan

Theelichtjes en kandelaars zijn niet alleen gezellig, ze genereren ook best wat warmte. Let alleen op waar je ze zet, en laat ze niet onbeheerd achter. Wil je het extra gezellig maken? Haal dan een winters ruikende geurkaars in huis. Aroma's als kaneel, hout en dennen creëren meteen een gezellige, winterse sfeer.

7. Drink iets warms

Een heerlijke mok thee, warme appelsap met kaneel of een dampende kop chocolademelk kunnen half bevroren ledematen in een oogwenk weer ontdooien. Steek ook alvast iets lekkers in de oven, want zo'n warme maaltijd krikt de gevoelstemperatuur ook weer op.

8. Knuffel met je viervoeter

Honden en katten hebben het zelden koud, met dank aan hun dikke wintervacht. En wie zegt dat jij daar ook geen gebruik van mag maken? Nestel je samen in de zetel: dekentje, kopje thee en je huisdier op schoot. Wedden dat je het in een mum van tijd veel te warm hebt?

9. Draag laagjes

Door verschillende dunne laagjes te dragen krijg je het warmer dan bijvoorbeeld met één dikke trui. Dat komt omdat de warme lucht wordt vastgehouden tussen de verschillende laagjes, en zo krijg je het natuurlijk lekker warm. Kies ook voor goede, warme stoffen zoals wol, zijde, flanel en fleece.

Meer overReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


Meld een bug