9 dingen die je nog niet wist over tweelingen

We would like to share our love and happiness. We have been blessed two times over. We are incredibly grateful that our family will be growing by two, and we thank you for your well wishes. - The Carters
Dubbel goed nieuws voor Beyoncé en Jay Z: het bekende koppel verwacht een tweeling, zo deelde de zangeres zelf mee op Instagram. De foto van haar zwangere buik werd meteen één van de meest gedeelde ooit op het sociale netwerk. Tweelingen zijn niet meer zo zeldzaam als ze ooit waren, maar het blijft wel een fascinerend fenomeen. Deze 9 verrassende weetjes over tweelingen kende je misschien nog niet.

1. Er zijn steeds meer tweelingen

In vergelijking met pakweg een halve eeuw geleden, komen er systematisch steeds meer tweelingen bij. Sinds 1980 stijgt het aantal tweelingen dat op de wereld wordt gezet zienderogen. Dat heeft voor een deel te maken met het feit dat er steeds vaker kunstmatige technieken zoals IVF worden gebruikt om zwanger te raken, die de kans op een tweeling vergroten.

2. Oudere moeders

Een tweede verklaring waarom er steeds meer tweelingen zijn: vrouwen beginnen nu later aan kinderen dan vroeger. Een vrouw die na haar 30 zwanger raakt, vergroot ook haar kansen op het krijgen van een meerling. Dat zou met evolutie te maken hebben. Dertigplussers rest biologisch gezien minder tijd om voor baby's te zorgen, dus schenkt de natuur hen er meerdere in één keer.

3. Tweelingen leven langer (en hun moeders ook)

Een studie uit 2016 van de universiteit van Washington wijst uit dat identieke tweelingen langer leven dan niet-identieke tweelingen. Daarnaast leven tweelingen over het algemeen iets langer. "Iemand die sociaal en emotioneel dicht bij je staat, levert voordeel op voor je levenskwaliteit en zorgt er ook voor dat je langer leeft," aldus de wetenschappers. Ook moeders van tweelingen zouden volgens een studie uit 2011 net iets langer leven.

4. Er zijn meer dan twee types tweelingen

Een identieke tweeling en een niet-identieke tweeling kennen we allemaal, maar er zijn nog meer mogelijkheden dan die twee types. Je hebt ook spiegeltweelingen bijvoorbeeld, die gespiegelde geboortevlekken hebben. Er zijn ook tweelingen die geboren worden met een paar dagen ertussen, zoals deze broertjes uit Washington.

5. Andere huidskleur, andere vaders

In uitzonderlijke gevallen kan een tweeling geboren worden waarbij de ene een andere huidskleur heeft dan de andere, zoals onlangs bij Whitney Meyer en Thomas Dean het geval was. En het kan nog straffer: een moeder kan bevallen van een tweeling, waarbij één van beide baby's van een andere vader is. Deze heel zeldzame situatie gebeurt wanneer een vrouw seks heeft met twee verschillende mannen tijdens haar ovulatie. Vorig jaar raakte zo'n geval bekend in Vietnam.

6. Tweelingen zijn vaker linkshandig

Volgens een Belgische studie zijn één op de vijf tweelingen linkshandig. Dat is ongeveer dubbel zo veel dan bij "gewone" eenlingen.

7. Grote moeders, meer kans op tweelingen

Een studie uit 2006 wijst uit dat moeders van tweelingen over het algemeen groter zijn. De wetenschappers vermoeden dat het ligt aan een bepaald eiwit dat grote vrouwen meer in hun lijf hebben, dat ook in verband wordt gebracht met de geboorte van tweelingen.

8. Tweelingen worden vroeger geboren

Om het risico op complicaties te verkleinen, worden tweelingen best geboren na 36 of 37 weken, als de placenta gedeeld wordt. Vaak gebeurt die vroeggeboorte natuurlijk en halen tweelingen uit zichzelf geen 39 of 40 weken.

9. Keizersnede is niet de enige optie

Keizersnedes komen vaker voor bij tweelingen, maar twee baby's kunnen ook veilig vaginaal geboren worden. Als beide hoofdjes naar beneden liggen en de placenta in de juiste positie ligt, wordt eerst een geboorte langs de vagina geprobeerd.