7 op de 10 lenen geld voor de kinderen

Foto ter illustratie.
thinkstock Foto ter illustratie.
Liefst zeven op de tien Belgen zeggen dat ze dit jaar geld geleend hebben om 'iets' voor de kinderen te betalen. "Ouders voelen sociale druk en willen hun kroost die dure kleding of dat schoolreisje toch gunnen."

"Een hallucinant cijfer", vindt Guy Colpaert, CEO van Intrum, een financiële dienstverlener die jaarlijks onderzoekt of en hoe Europese huishoudens erin slagen rond te komen. "Mensen die zich geen grote uitgaven voor de kinderen kunnen veroorloven, doen het tóch vanwege de sociale druk. Ze willen per se dat hun zoon of dochter die dure kleding kan dragen of dat schoolreisje kan maken, ongeacht de financiële gevolgen." Beterschap verwacht Colpaert niet meteen, zeker nu de regels voor hypothecair krediet strenger worden. "De banken mogen binnenkort geen 100% van de verkoopprijs meer toestaan. Als ouders dan geld gaan lenen om ervoor te zorgen dat hun kinderen alsnog een woning kunnen kopen, komen ze in een schuldenspiraal terecht."

Het is trouwens een steeds grotere zorg van Belgische vaders en moeders: zullen hun kinderen nog wel rondkomen? Net geen drie op de tien (29%) denken dat hun kroost het financieel slechter zal hebben dan zijzelf, tegenover 23% vorig jaar. Vlaamse ouders zien de toekomt rooskleuriger in dan Waalse (27% tegenover 34%). Ook het aantal ouders die verwachten dat de kinderen om financiële redenen langer thuis zullen blijven wonen, zit in de lift: van 19% vorig jaar tot 28% nu. Ruim de helft gaat er bovendien van uit dat zoon- of dochterlief ook nadat hij of zij alleen is gaan wonen nog steun nodig zal hebben.

Vier op de tien Belgen zijn onvoldoende financieel geletterd: “We zijn de controle over onze geldzaken kwijt”: lees het hele verhaal in HLN+ , exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken gratis!
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ronny cockuyt

  Ik heb er ook nog zulke kadetten geweten,geld van de ouders krijgen voor een grote verandering maar,eerst nog eens op vakantie gaan naar de Balearen. Als puntje bij paaltje komt en de kinderen geld tekort hebben,lopen die nog te feesten en de ouders liggen er wakker van.

 • Dominique Hermys

  Ik heb leren leven met hetgeen ik heb. Je moet uw portefeuille niet bedriegen.

 • Walter Van Criekinge

  Ja ze willen een veel te dure smartphone, Duitse wagen en minstens 3 maal op reis gaan en 5 city trips, als de ouder daar voor gaan lenen is dat hun zaak.

 • jos De Decker

  Ja ja, de Vlaming krijgt waarvoor hij stemt : onbekwame politiekers die het leven met de dag duurder en zuurder maken.

 • Maria De Decker

  Lenen om je kinderen alles te kunnen geven wat ze wensen ?Waar zijn we mee bezig ouders die daarna met het vingers door het haar wriiven zoeken hoe ze dit blijven terug betalen .Wat een wereld , toen wij thuis waren als kind en iets vroegen wat te duur was ging dat gewoon niet door ,en toen we werk bekwaam waren een bij jobke zoeken .nu moeten ze er niks meer voor te doen .Is dit de juiste opvoeding ?