Exclusief voor abonnees

3 vrouwen getuigen over waarom ze bewust kinderloos zijn: “Die miskraam was een grote opluchting”

Unsplash
‘Ben je niet bang dat je ooit spijt zult krijgen?’ Wie bewust beslist om geen kinderen te krijgen, kan op tegenwind en een heleboel vervelende vragen rekenen. Toch blijkt uit een nieuwe studie van de VUB dat mensen die geen groot gezin willen stichten, daar zelden of nooit spijt van hebben. Ook deze 3 lezeressen zijn bewust kinderloos en hebben daar nog geen seconde spijt van gehad.

Heidi (45): “Door kinderloos te blijven, ben ik een betere vriendin, tante en vrouw geworden”

“Jarenlang bleef ik twijfelen: wil ik nu een eigen kind of niet? Ik voelde vooral de druk uit mijn omgeving: m’n zussen werden zwanger, vriendinnen kregen kinderen en vroegen me voortdurend: ‘En hoe zit dat met jou?’. Elke keer opnieuw kromp ik in elkaar bij die vraag en kwam er alleen maar een verward antwoord uit. Het was een jarenlange strijd met mezelf, met heel wat slapeloze nachten tot gevolg.

En dan kwam het verlossende moment... Na een reeks onderzoeken vertelde mijn gynaecoloog me dat het voor mij zo goed als onmogelijk was om zwanger te raken. En eerlijk: er viel een enorme last van mijn schouders. Eindelijk voelde ik me bevrijd. Ik hoefde geen kinderen te krijgen en er ging een hele wereld voor me open. Ik kon de komende jaren mijn weekends en vrije tijd helemaal invullen zoals ik wilde.

Je hebt 17% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis66 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Chris Devlaeminck

  Wij hebben kinderen omdat dit een deel van het leven is. Zonder kinderen valt een samenleving stil en sterft de mens tenslotte uit. Koppels die kinderen kunnen krijgen maar er geen willen doen dit uit egoïstische overwegingen. Intussen leven ze, tot aan hun dood, in een samenleving die draaiende gehouden wordt door kinderen van anderen. Ook hun verzorging, als ze ouder zijn, zullen ze krijgen van andermans kinderen.

 • Maeng Saab

  @Michel Michiels : dat jullie voor een adoptiekind gekozen hebben, is echte liefde voor kinderen. Dat jullie geen kinderen konden krijgen is eigenlijk een geschenk geweest, want daardoor hebben jullie een kind geadopteerd die ouders ontbrak en nodig had.

 • Gerd Bonte

  Ieder zijn keuze, ik geniet er reeds vele jaren van om kinderen te hebben.

 • Rudi Goossens

  Kinderen hebben je echt nodig tot hun 12de. Dan worden vrienden en vriendinnen belangrijker dan hun ouders. Leer daar mee omgaan en verwacht niet te veel van je kroost.

 • Rudi Goossens

  Kinderen hebben je tot hun 12de echt nodig. Daarna worden vrienden en vriendinnen belangrijker dan hun ouders. Leer daar mee leven en verwacht er niet alles van.