3 op 4 Belgische vaders willen graag meer tijd om aan de opvoeding van hun kind te besteden

© Michael Keller/CORBIS
77 procent van de Belgische vaders zou graag wat meer tijd aan de opvoeding van hun kinderen besteden. Al blijken heel wat papa’s zich wel onzeker te voelen over die taak.

Bijna vier op tien (37%) vaders heeft vaak het gevoel dat ze fouten maken bij de opvoeding van hun kinderen. Dat blijkt uit een enquête van iVOX bij 1.000 vaders in opdracht van Pampers. Gelukkig, zo zeggen drie op vier papa’s (77%), zijn die onzekerheden wel bespreekbaar binnen het gezin. 

68% van alle respondenten geeft aan dat ze het gevoel hebben dat de maatschappij meer van de moeder verwacht dan van de vader als het gaat om de zorg voor een kind. Een grote meerderheid (82%) is echter meer dan bereid om taken zoals het geven van een flesje of het verschonen van de baby op zich te nemen. Om dat te kunnen vervullen, kunnen kleine ingrepen al veel doen, vinden ze. Zo vraagt driekwart (75%) van de vaders dat er meer luiertafels geplaatst moeten worden in neutrale ruimtes. 67% vindt zelfs dat dat op de mannentoileten ook moet kunnen. 

Belgische vaders blijken wel barrières te ondervinden bij het vervullen van die taak. Zo vindt de helft (52%) dat de informatie over ouderschap meer moet toegespitst worden op hen. Acht op tien (78%) kijkt ook uit naar de verlenging van het vaderschapsverlof.  Twee op de drie vaders (67%) geven zelfs aan dat ze het goed zouden vinden als het vaderschapsverlof verplicht zou moeten worden opgenomen.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Dirk Bytebier

    Vaders die gaan werken en de vrouw zorgt voor het huishouden altijd zo opgevoed geweest en kan zeggen we hebben niks te kort en een zalige familie , onze kinderen hebben manieren eveneens al kinderen en stellen het goed , maar wat je nu allemaal ziet in het dagelijks leven wel dan denk ik wat was er verkeerd aan onze opvoeding ? NIKS meen ik want nu is het een drama in het menselijk leven bij sommige

  • jorg de clerck

    Dan moeten ze hun verlof beter inplannen of minder ploegen gaan doen. Natuurlijk gaan ze weer huilen voor meer vaderschapsverlof. Kinderen is een keuze. Iedereen evenveel verlof. Geen discriminatie.

  • Monique Moens

    Dan moeten ze daar tijd voor vrijmaken zonder dat de maatschappij daar moet voor opdraaien. Dit is toch te gek voor woorden en zeker niet haalbaar dat elke vrije tijd buiten werken moet vergoed worden door de gemeenschap!! Ik ben nog onbezoldigd thuis gebleven voor mijn 3 kinderen en heb, met maar één inkomen van mijn echtgenoot, veel aan luxe moeten inboeten. Ik weet het is niet meer mogelijk, met één inkomen rondkomen. Maar de maatschappij voor alles laten opdraaien is niet haalbaar.