200 Vlaamse baby's ververst tijdens wereldrecordpoging

BELGA
In Gent, Antwerpen, Waregem, Kortrijk, Hoegaarden, Leuven en Beerse werden herbruikbare luiers van ruim 200 baby's ververst in het kader van de wereldrecordpoging 'Great Cloth Diaper Change'. Daarmee worden wasbare luiers wereldwijd onder de aandacht gebracht.

De 'Great Cloth Diaper Change' is een initiatief van de Amerikaanse Real Diaper Association, een non-profit organisatie rond herbruikbare luiers. Het is vandaag de bedoeling om het vorige record van 8.251 ververste luiers wereldwijd te verbreken.

Vlaamse bijdrage
In Vlaanderen werden baby's en peuters verschoond in Gent (54), Leuven (48), Beerse (41), Antwerpen (33), Kortrijk (24), Hoegaarden (6) en in Waregem (5). Plaatsen met minder dan 25 deelnemers tellen evenwel niet mee in de som voor de wereldrecordpoging.

Voor België werd de actie onder meer gesteund door webshop 'Klein Spook'. "Naast het feit dat herbruikbare luiers goedkoper zijn dan wegwerp en ze beter zijn voor baby's billetjes, zijn ze vooral beter voor het milieu. Wegwerpluiers veroorzaken een gigantische afvalberg van 1.000 kilo per kindje, of één extra vuilniszak per week. In herbruikbare luiers worden geen grondstoffen gebruikt die niet hernieuwbaar zijn, zoals petroleum. Er worden ook geen bomen voor omgehakt, bij wegwerpluiers zijn dat zes bomen per kind", verduidelijkt José Delameilleure van Klein Spook.

De Great Cloth Diaper Change vindt plaats in het kader van de 'International Cloth Diaper Awareness Week', die gekoppeld is aan International Earth Day.

BELGA
BELGA