13 handige dingen die je kan doen met een koffiefilter

thinkstock
Je hebt misschien wel net koffie gemaakt met zo'n bruine, papierachtige koffiefilter. Maar wist je dat het driehoekje ook prima werkt om nagellak mee te verwijderen of een foto te nemen zonder rode-ogeneffect? Als je deze trucjes kent zal je met plezier een paar doosjes extra in de winkelkar gooien volgende keer.

De auto vanbinnen schoonmaken. Waarom geld geven aan specifieke poetsdoekjes voor het dashboard als een koffiefilter een veel goedkopere en misschien zelfs betere oplossing is. Koffiefilters zijn pluisvrij en werken dus even goed als microvezeldoeken. Doe een beetje olijfolie op een koffiefilter, en je kan perfect de binnenkant van de wagen schoonmaken.

Instagram avant la lettre. Voor een natuurlijke filter zonder het risico op rode ogen kan je een koffiefilter voor de cameralens houden terwijl je een foto trekt. Of je daarna zonder verpinken #nofilter erbij mag zetten op Instagram is voor discussie vatbaar.

Wijn met kurk. Geknoeid met het openen van de fles wijn en last van vervelende brokjes kurk in de fles? Geen probleem, giet de wijn door een koffiefilter in je glas en de kurk blijft achter in de filter.

Vet absorberen. Koffiefilters absorberen erg goed en laten geen pluisjes achter. Wie een stukje vlees of vis in net iets te veel vet heeft gebakken kan het "droogdeppen" met een koffiefilter. Het vet wordt geabsorbeerd, en er blijven geen stukjes papier op je maaltijd achter, zoals dat bij keukenrol wel soms het geval is.

Stoppen met bloeden. Een sneetje in je vinger tijdens het koken kan onophoudelijk beginnen bloeden, wat lastig is als je die maaltijd nog smakelijk wil afwerken. Hou er snel eventjes een koffiefilter tegen, en je bent meteen van het bloeden verlost.

Homemade geurzakjes. Zoals je op hotel wel eens geurige zakjes met lavendel vindt, kan ook jij geurzakjes maken met een koffiefilter. Vul een zakje met bijvoorbeeld een takje tijm of een stokje kaneel en knoop het dicht. De geur kan wel maanden blijven hangen, en komt makkelijk door de ademende textuur van de koffiefilter heen.

Nagellak verwijderen. Meestal zoeken we onze toevlucht in watten of wattenstaafjes om overbodige nagellak te verwijderen. Maar dat pluist dan weer, en er kleven al snel plukjes in je nagellak. Niet als je een koffiefilter gebruikt in plaats van watjes, waar je trouwens ook heel secuur mee tewerk kan gaan.

Assen blussen. De laatste smeulende restjes van een barbecue of vuurtje kan je veilig uitdoven met een gebruikte en dus vochtige koffiefilter. Wrijf met de natte filter over de resterende assen, en ook de rokerige geur zal verminderen.

Natuurlijk middeltje tegen wallen. Bevochtig een koffiefilter met water een leg een tijdje in de diepvries. Met de ijskoude, harde koffiefilter kan je deppen onder je ogen om opgezwollen oogleden te doen verdwijnen.

Bouquet garni zonder bouquet. Om soep te maken vereist een recept vaak dat je een zogenaamd bouquet garni maakt van verse kruiden zoals tijm en laurier. De takjes moet je dan samenbinden aan een koordje, in de soep laten bengelen en dan vooral hopen dat het niet loskomt. Erg omslachtig. Wie de kruiden gewoon los in een koffiefilter legt, die dichtknoopt en in de soep laat weken, bekomt met minder moeite hetzelfde resultaat.

Ramen poetsen. Niet alleen voor een schone auto komen koffiefilters van pas. Gebruik een koffiefilter in plaats van een doek om je ramen te lappen, en ze komen er streepvrij vanaf.

Appelsiensap zonder pitjes. Voor een versgeperst sapje zonder pitjes doe je de halve appelsien in een koffiefilter, en perst hem zo uit. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor citroenen en pompelmoezen.

Beter dan keukenpapier. Vette handen krijg je nog beter en sneller proper met een koffiefilter dan met keukenpapier of servetten. De stof absorbeert snel en neemt vet op, waardoor je handen in no time schoon zijn.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels