11 x tijdloze jeugdboeken om leesplezier bij kinderen aan te wakkeren

rv
Vlaamse kinderen scoren zwak op internationaal onderzoek naar begrijpend lezen, en slechts 24 procent van de kinderen leest écht graag. Wij zouden ons nochtans met plezier een week opsluiten om deze 11 klassiekers uit onze jeugd nog eens te kunnen herlezen. In een poging dat leesplezier aan te wakkeren: 11 boeken waarvoor het de moeite waard is om die Playstation aan de kant te schuiven. 

Matilda (Roald Dahl)

De beste manier om jezelf tot een boekenwurm te ontpoppen, is lezen hoe een ander inspirerend meisje zich laat verdwijnen in de wereld van de boeken. Deze tijdloze klassieker van onze jeugdheld Roald Dahl blijft ook anno 2017 overeind. 'Matilda' uitgeleend in de bibliotheek? Ook met 'De Heksen', 'Sjakie en de chocoladefabriek' en 'de GVR' kan een tienplusser zich prima vermaken. Wie weet werkt het argument wel dat je kinderen de film mogen zien als ze het boek hebben gelezen, want al deze klassiekers zijn ook nog eens verfilmd. 

rv

Het oma-complot (Anthony Horowitz)

Wie houdt van griezelen met een flinke dosis humor, zit goed met de herhaaldelijk bekroonde Britse auteur Anthony Horowitz. Veel spanning en actie, maar daarnaast ook filmische slapstick en subtiele humor. Laat jezelf verleiden door 'Het oma-complot', 'Kernenergie voor de duivel' of 'Duivel' en 'Duivelsmaatje'. Opgelet voor keuzestress, want het oeuvre van de horrorauteur is heel uitgebreid.

.
rv .

Blauwe plekken (Anke de Vries)

Wie minder op griezelen of magische krachten zit te wachten, kan 'Blauwe plekken' van Anke de Vries lezen, wat je zou kunnen omschrijven als een psychologische roman op kindermaat. De Nederlandse auteur publiceert nog steeds en bracht vorig jaar nog haar meest recente boek 'Littekens' uit. Met 79 boeken op haar palmares, voor de leeftijdscategorie tussen 10 en 16 jaar, vindt iedereen wel iets naar zijn gading. 

rv

Mijn avonturen door V. Swchrwrm (Toon Tellegen)

Een kind met een rijke fantasie en een gevoel voor absurdisme? Dat zal veel plezier beleven aan dit hilarische boekje van Toon Tellegen, een buitenbeentje als je de auteur vooral kent van zijn dierenverhalen. Het dunne boekje dat de avonturen van Swchrwrm uit de doeken doet, is een goede investering, want ook als volwassene zal je er nog met de glimlach in lezen. Wat overigens ook geldt voor de vele lichtjes filosofische dierenverhalen van dezelfde auteur.

rv

Geef me de ruimte! (Thea Beckman)

Jongens en meisjes die geïnteresseerd zijn in geschiedenis, kunnen zich verdiepen in de historische romans van Thea Beckman. Vooral bekend door 'Kruistocht in Spijkerbroek', maar moest je kind die film al verslonden hebben: deze trilogie biedt drie boeken over de Honderdjarige Oorlog tussen Engeland en Frankrijk, goed voor dagenlang leesplezier. 'Geeft me de ruimte!' is het eerste boek uit de trilogie, opvolgers zijn 'Triomf van de Verschroeide Aarde' en 'Het rad van fortuin', maar de drie kunnen ook afzonderlijk gelezen worden.

.
rv .

Koning van Katoren (Jan Terlouw)

De strijd van de 17-jarige Stach om koning te worden leest als een avontuurlijk sprookje, met draken, zeven aartsmoeilijke opdrachten en een groep ministers die hier een stokje voor willen steken. Spannend, avontuurlijk en vol fantasie, voor wie graag in een andere wereld vertoeft tijdens het lezen. Voor een iets ouder publiek (13 t/m 16  jaar) heeft Jan Terlouw nog een heleboel andere boeken die het lezen waard zijn. 

rv

Het ei van oom Trotter (Marc de Bel)

Deze klassieker van de prettige gestoorde Marc de Bel wordt nog steeds herdrukt, en wij begrijpen goed waarom. De avonturen van Alexander die een krokodillenei van zijn oom krijgt, spreken nog steeds tot de verbeelding. Ook  onder meer 'de Boeboeks', 'de zusjes Kriegel' of 'Blinker' behoren tot de klassieke opties voor de leeftijdscategorie 10 tot 12 jaar.

rv

De Griezelbus (Paul Van Loon)

Voor de dappere zielen onder ons die durven slapen zonder nachtlampje: Paul van Loon leerde het jongste volkje griezelen, door zijn reeks met zeven boeken onder de noemer 'De Griezelbus'.  Fans van vampieren, weerwolven en onder ongein zullen zich bij deze boeken in de handen wrijven. 

rv

De Telduivel (Hans Magnus Enzensberger)

Een kind dat een hekel heeft aan wiskunde? Sla twee opvoedkundige vliegen in één klap, en laat hem of haar door te lezen ook in één moeite mee beter worden in wiskunde. Klassieker 'De Telduivel' van Hans Magnus Enzensberger legt aan de hand van het verhaal van Robert op een toegankelijke manier de wonderlijke wereld van de wiskunde uit. 

rv

Ronja de roversdochter (Astrid Lindgren)

Het verhaal van Pippi Langkous spreekt na meer dan een halve eeuw nog steeds tot de verbeelding, maar van dezelfde  Zweedse auteur is ook 'Ronja de roversdochter' een klassieker die de tand des tijds moeiteloos doorstaat. Een verhaal over twee roversfamilies in een bos die proberen te verbroederen, waar subtiel nog wat levenslessen in op te rapen vallen. 

thinkstock

Iep! (Joke van Leeuwen)

Voor een vrolijke portie absurdisme moet je bij Joke van Leeuwen zijn, die jong en oud betovert met haar origineel taalgebruik en grappige personages. In de categorie 10+  (zonder leeftijdslimiet, want ook voor volwassenen zijn de boeken nog steeds leuk) zijn onder meer 'Iep!', 'Slopie' en 'Toen mijn vader een struik werd' leuke leestips. 

rv6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Layla Van Camp

  De Grote Vriendelijk Reus van Roald Dahl, dat is pas echt een kinderboek dat mij is bijgebleven, het enige boek dat echt graag las als kind !

 • Daniella Van Coninckxloey

  De Witte van Ernest Claes en Jan zonder Vrees zijn wel betere klassiekers !!!

 • Elke Celis

  Tonke Dragt - Brief Voor De Koning, Michael Ende - Het Oneindige Verhaal, Paul Kustermans - Negen Is Het Getal of Ik Heb Je Herkend, Guy Didelez - Raspoetin, .... Er zijn veel Vlaamse en Nederlandse schrijvers die in het lijstje ontbreken. Beetje afhankelijk van het genre dat je graag las, hoor. Maar laat mensen jullie lijst toch alsjeblieft aanvullen??

 • Hans Berghmans

  En Annie M.G.Schmidt?

 • Gert Van Bunderen

  Het probleem zijn niet de boeken die blijven goed en geven heerlijke momenten van even wegdromen in andere wereld. Het probleem is het vinden van rust en stilte zelf in de bibliotheek is moeilijk de nodige rust te vinden.