Exclusief voor abonnees

100 jaar Kind & Gezin: van 'moederkens' hygiëne bijbrengen tot positief ouderschap

Een consult in Charleroi begin jaren 1900, vóór de officiële oprichting. De zuster meet, de man aan het bureau noteert.
RV Een consult in Charleroi begin jaren 1900, vóór de officiële oprichting. De zuster meet, de man aan het bureau noteert.
Honderd jaar al zorgt Kind & Gezin voor onze moeders en kroost. De kindersterfte in ons land daalde zienderogen en intussen komen de verpleegsters bij 93% van de jonge mama's en papa's over de vloer. Waarom de instantie dan soms weerstand oproept? Omdat tot ver in de 20ste eeuw één doel hoog op de agenda stond: 'moederkens' opvoeden.

Je hebt 4% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode:
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Elke Claes

    Kind en gezin is een klucht om een hoop mensen een job te geven - net als de stadswacht indertijd. Hoe onvriendelijk ze bij ons zijn, daar is er geen enkele die daar bewust voor gekozen heeft, als je het mij vraagt, allen de vrijwilligers die je kind wegen en meten.

  • Katrien Szulc

    Goede organisatie, maar er zijn ook rotte appels bij. Werd bij mijn eerste kind onrechtstreeks beschuldigd dat mijn kind ondervoed zou zijn. En bij de kinderarts kreeg ik te horen dat hij dubbel zoveel was bijgekomen dan mocht. K&G basseert zich op de tabellen. Kinderarts op het geboortegewicht. En K&G antwoorden niet op al mijn vragen die ik als jonge moeder had. Gelukkig vrij snel daarna iemand anders gekregen.