Exclusief voor abonnees

1 op 5 tieners vraagt ouders om foto online weg te halen

Illustratiebeeld.
thinkstock Illustratiebeeld.
Eén op de drie Vlaamse ouders plaatst zonder overleg kinderfoto's online. "Die 'onschuldige' beelden kunnen je zoon of dochter wel degelijk in gevaar brengen", waarschuwt professor Leen d'Haenens (KU Leuven).

'Sharenting', zo heet het fenomeen waarbij ouders foto's van hun kroost op sociale media plaatsen. "Het woord is een samentrekking van 'to share' en 'parenting', wat zoveel betekent als delen hoe je je kind opvoedt", legt d'Haenens uit. "Ze zetten onschuldige kiekjes van dagelijkse taferelen of vakantiefoto's online, zonder er lang bij stil te staan." Dat zouden ze beter wél doen, vindt de professor. "Op die manier delen ze immers ook een hoop privégegevens. En dat kan hun kinderen wel degelijk in gevaar brengen. Stel dat je strandfoto's op Facebook plaatst waarop je dochtertje te zien is in bikini: zulke beelden komen gemakkelijk in pedofiele kringen terecht."

Heel vaak hebben de ouders geen toestemming gevraagd aan hun kind, zo blijkt uit een nieuw rapport van het internationale onderzoeksnetwerk EU Kids Online, in samenwerking met de KU Leuven. "Soms begint 'sharenting' zelfs al voor de geboorte, als je bijvoorbeeld je echografie online deelt." Zodra de kinderen wat ouder zijn, laten ze zelf regelmatig weten dat ze niet van die 'openheid' gediend zijn. Zo heeft één op de vijf 12- tot 16-jarigen het afgelopen jaar aan papa of mama gevraagd een post te verwijderen. "Ze voelen er zich ongemakkelijk bij of vinden de foto gewoonweg lelijk."

D'Haenens adviseert ouders om in de privacyinstellingen aan te duiden dat niet iedereen hun posts mag zien. "En denk twee keer na voor je iets deelt - zéker als het over kleuters of peuters gaat."
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Sven Bonne

  Vind zelf persoonlijk ook dat men er wat meer mag bij stilstaan wat voor fotos de ouders online zetten, ieder moet voor zichzelf kunnen beslissen of je al dan niet zelf op internet komt te staan

 • Alex Millian

  Sorry maar als ouder vind ik dat zowel de kinderen als de media hierover moet zwijgen. Ouders beslissen. De enige reden waarom kinderen willen dat we hun fotos offline halen is omdat ze op school een heel ander leven uitvinden tegen hun schoolgenoten om cool te blijken, ze leven in een andere realiteit, door ze hiermee te helpen worden ze later ongeneeslijk en onomkeerbaar ziek. Smijt zoveel fotos online je wilt is de boodschap, dan gaan ze niet zeveren en uitvinden.

 • Erwin Van Damme

  Straks is het nog de ouders hun schuld dat pedofielen hun gang kunnen gaan , zou men beter geen werk maken van een veilig internet en het opsporen van pedofielen en andere criminelen dan ouders een schuldgevoel geven ????

 • Yvan Lissens

  @ Kenny Betaeldt: Kinderen zijn de nakomelingen van de ouders, niet hun eigendom. Iedereen heeft recht op zijn/haar privacy en iedereen heeft het recht om zijn eigen privacy aan de wilgen te hangen. Als ouder kan je geen aanspraak maken op de privacy van uw kinderen, niemand kan beslissen over de privacy van een ander. Met andere woorden: behandel iemand anders zoals je zelf behandeld wil worden.

 • Hans Peeters

  Ik zal er ééns direct een paar opzetten sè...