"We gooien jaarlijks € 350 aan voedsel weg": met deze tips is dat verleden tijd

thinkstock
Wist je dat we per persoon jaarlijks zo'n 50 kilo voedsel weggooien? Omgerekend zijn dat 125 pakken rijst of 330 bananen, zo schrijft Daisy Scholte in haar boek 'Lekker koken met restjes'. Niet alleen zonde, er zit ook een financieel kantje aan: we kieperen maar liefst € 350 aan goed voedsel de vuilnisbak in. Zonde, toch?

Vooral melk, brood, groenten en fruit belanden in de vuilnisbak voor hun tijd gekomen is. Belachelijk, vindt Daisy Scholte. "We zijn de laatste decennia bang geworden voor eten. Ik ken mensen die en pak melk een dag vóór de houdbaarheidsdatum al weggooien. 'Je weet maar nooit,' zeggen ze dan."

Haar tip? "What doesn't kill you, keep it longer," grapt ze. Gebruik je zintuigen in plaats van die datum op de verpakking, en let er natuurlijk op dat je de producten op de juiste manier bewaart, raadt ze aan. De gouden regel: producten die in de supermarkt in de koeling liggen, bewaar je thuis ook best koud.

Supermarktverspilling

Maar wij zijn niet de enige schuldigen. Ook de supermarkten gooien veel voedsel weg. "Producten die over datum zijn, gebroken potten, gescheurde pakken, beschimmeld fruit ... Meestal komt het door strenge kwaliteitseisen of omdat het product er niet meer zo mooi uitziet: ik vind dat allemaal maar overdreven. Koffie uit een beschadigd pak smaakt toch niet minder dan koffie uit een gaaf pak?"

Gelukkig kunnen ook wij daar ons steentje toe bijdragen en die verspilling verminderen. Kies volgende keer in de supermarkt eens voor dat gebroken afbakbroodje, die kromme komkommer of het bakje kerstomaten met één beschimmeld tomaatje "Pik thuis de rotte vrucht eruit en was de rest grondig," vindt Scholte. "Zo heb je mooi een heel doosje gered van de prullenbak."

Dagelijkse restjes

Maar ook in de dagdagelijkse keuken kan je heel wat doen om verspilling te voorkomen. "Heel veel gerechten zijn de volgende dag heerlijk op een broodje," tipt Scholte. "Ideaal dus, zowel voor de kleine restjes als voor een originele lunch." Maar ze heeft nog meer praktische tips. "Schep beter twee keer op dan één keer te veel, eten dat nog in de pan ligt kan je namelijk beter bewaren. En ouders met kleine kinderen scheppen best zelf wat minder op, zodat ze de restjes van hun kinderen nog kunnen opeten."
5 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Tomy Janssens

  Kippen is al een deel van de oplossing. Er is verschil tussen vervaldatum en tenminste houdbaar!

 • fidel v

  Ik geef het aan de kipjes dus geen verspilling !

 • Geert Heylen

  Onze kippen etc...varen er wel bij

 • Anonymous

  Dat is te verklaren doordat heel veel mensen de houdsbaarheisdatum te letterlijk nemen. En ook, ze kunnen niet koken en hebben dus geen idee hoe je van restjes terug een lekkere maaltijd kunt maken. Ik gooi haast niks weg.

 • Dennis Urkens

  Koop uzelf wa kiekens dat helpt ook al dat kan natuurlijk