"Vraag vooral niet 'hoe was het vandaag op school?'" Zo overleven jij en je kind de eerste schooldag

Eerste schooldag.
iStock Eerste schooldag.
Morgen gaat het nieuwe schooljaar van start en dat is voor de meeste kinderen altijd even spannend. Vooral voor de kinderen die voor het eerst naar school gaan, zorgt het voor extra druk. Pedagogen wijzen er daarom op dat het belangrijk is om je kind mentaal goed voor te bereiden op de eerste schooldag.

Een van de tips van pedagogen is om je kind niet alleen de school binnen te laten gaan. “Ik raad ouders vaak aan om mee naar de school te gaan op de eerste dag, zeker als het over jongere kinderen gaat in de kleuter- of basisschool. Ga even mee binnen in de school en neem de tijd om even mee naar de klas te gaan”, zegt Pedagoog Bert Smits.

Maar ook de dagen nadien geeft je je kind best nog wat extra aandacht. “Wat ook belangrijk is, zeker de eerste dagen, is dat je interesse toont als je kind thuiskomt. Maar vraag zeker niet ‘Hoe was het op school?’. Dat is de slechtste vraag die je kan stellen. Veel kinderen kunnen er niet op antwoorden. Je kan beter specifieke vragen te stellen, zoals ‘Wat vond je vandaag het leukst?’ of ‘Heb je nieuwe vriendjes gemaakt?’. Zulke vragen helpen om het gesprek op gang te trekken.”

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.42 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Patrick Kelchtermans

  ik neem aan dat binnen een normaal functionerend gezin waarin ouders en kinderen op mekaar zijn afgestemd, men wel zal weten en aanvoelen hoe het was en welke vragen wel of niet gesteld moeten worden. En zie je aan het gezicht van je kind dat de vraag te moeilijk is, dan stuur je automatisch bij. De mensen worden lamgeslagen met flauwe, generieke en soms zelfs irritant betuttelende tips. Doen alsof we allemaal een stel oetlullen zijn, helpt niemand vooruit.

 • Christine Laevers

  Die eerste schooldag is niet belangrijk. De weken en maanden die er op volgen wel.

 • luc Pickavet

  meer dan 50 jaar geleden bracht mijn vader naar het vti ,had de school nog nooit gezien in een grote stad,zette mij af bij de poort en zei "Ik denk dat ge langs ginder moet gaan" en daar stond ik met mijn boekentas en valies voor een week op internaat en heb er geen trauma's aan overgehouden.

 • Jan De Korte

  En daar zijn weer onze pedagogen die er ondertussen wel in slagen om het niveau van het onderwijs naar beneden te brengen met hun pedagogische kennis. Stel gewoon de vraag waarin ge goesting hebt. En Sofie er is niets mee met de vraag Hoe was het op school van vandaag? Ge kunt de vraag daarna nog altijd meer duiden.

 • Jan Clemans

  De pedagoog zal het eens uitleggen zie....man,man,man, leer toch eens dat de kinderen wat gehard en gedisciplineerd in het leven moeten staan. De maatschappij kan een hel zijn hoor en daar ben je best tegen gewapend.