Ga naar de mobiele website
^ Top

"Studenten: blijf van de pep- en kalmeerpillen"

De examens komen eraan, en dat is een bron van stress voor veel studenten. Om de leerstof verwerkt te krijgen op korte tijd, grijpen ze steeds vaker naar pep- , (en vervolgens) kalmeer- of slaapmiddelen.

De middelen dienen enerzijds om de concentratie en het geheugen te verbeteren en het vermoeidheidsgevoel weg te nemen, anderzijds om de zenuwen te kalmeren, te slapen wanneer ze willen slapen of om het opwekkende effect te neutraliseren.

Dat is niet zonder risico, want de pillen komen met significante en vaak onderschatte neveneffecten. Pepmiddelen bijvoorbeeld leiden tot hartkloppingen, nervositeit, slaapproblemen en zijn verslavend.  Ook van kalmeer- en slaapmiddelen word je snel afhankelijk, vooral omdat hun effect vermindert mettertijd waardoor je steeds meer moet nemen voor hetzelfde effect.

De Limburgse hogescholen en universiteit maken zich zorgen over die ongezond studeergedrag, en lanceerden daarom een campagne gemaakt door een studente.

De affiches suggereren twee vormen van examenvervalsingen: spieken en verleiding. Het gebruik van drugs of pepmiddelen wordt daarmee ook bestempeld als een te vermijden examenpraktijk.Meld een bug