"Staycation" is hip: leuke ideeën voor wie zijn vakantie thuis doorbrengt

thinkstock
Je hoeft je echt geen duizenden kilometers te verplaatsen om te genieten van een welverdiende vakantie. 45% van de Belgen kiest regelmatig voor een thuisvakantie, blijkt uit cijfers van Iliv. Wij geven alvast een paar leuke tips mee voor wie deze zomer graag geniet van een zogenaamde "staycation".

Huizenruil
Wie toch graag eens andere oorden opzoekt in eigen land, kan afspreken met een ander gezin om een weekje van huis te ruilen. Je hebt echt het gevoel eventjes op vakantie te zijn, zonder extra geld te moeten uitgeven. Stel je je eigen huis liever niet open voor anderen? Dan kan je misschien "housesitten" op een andere woonst, waar een achtergelaten kat elke dag eten nodig heeft omdat zijn baasjes op vakantie zijn. Voor beide partijen een winner.

Kamperen in de tuin
Een leuk idee waar je de kinderen zeker warm voor krijgt: zet eens een tentje in de tuin en blijf er een paar nachtjes in slapen. Ideaal voor een klein beetje vakantiegevoel. Maak het feest compleet met een barbecue 's avonds, en laat een paar vriendjes van je kinderen langskomen om te logeren. Extra pluspunt: een volgende keer mogen jouw kinderen misschien wel eens op kampeertrip bij hun vriendjes, en hebben jullie een avondje voor jullie alleen.

Toerist in eigen stad
Heb je de kathedraal van je eigen stad eigenlijk al wel eens vanbinnen bekeken? En wat zou er te zien zijn in dat museum enkele straten verder? Ga op ontdekkingsreis in je eigen omgeving. Op vakantie vinden we monumenten vaak "prachtig" omdat we heel bewust onze tijd nemen om ernaar te kijken, maar heb ook eens oog voor de pareltjes in eigen stad of dorp. Probeer ook eens nieuwe restaurantjes uit waar je normaal gezien niet zou binnenstappen, en ontdek zo nieuwe leuke plekjes in je buurt.

Festivals en zomerbars
Wie in België blijft tijdens de zomervakantie hoeft absoluut niets tekort te komen. Je zou bijna spijt krijgen dat je op vakantie "moet" vertrekken, omdat je dan je favoriete (vaak gratis) zomerfestivals mist. Gentse Feesten, de Zomer van Antwerpen, Boterhammen in het Park,... In elke provincie vind je tal van leuke zomerse activiteiten. Op Uit in Vlaanderen of Musicinfo vind je een handig overzicht van wat er wanneer te doen is. Ook de pop-up zomerbars rijzen als paddenstoelen uit de grond vanaf eind juni. Maak er een sport van om ze allemaal eens op te zoeken, waar mensen die in verre oorden vertoefden "geen tijd voor hebben gehad" tijdens hun vakantie. Onze collega's van Goesting Magazine trakteren regelmatig op goede tips, zoals deze mosselrestaurants of streetfood-tips.

Automatisch antwoord: "ik ben met vakantie"
Thuisblijven betekent niet dat je niet honderd procent in de vakantiestemming kan zijn. Stel een automatisch antwoord in op je mailbox dat je "met vakantie bent", voel je niet verplicht om meteen te antwoorden op telefoontjes of sms'jes, en laat die huishoudelijke taken ook maar even voor wat ze zijn. Neem de tijd om volledig te ontspannen en alles even achter jou te laten. Een tuinstoel, een goed boek, een lekker drankje, en je vergeet bijna dat je gewoon in je eigen tuintje zit. Eten aan huis laten leveren of een poetsvrouw huren, enkel voor die week vakantie? Waarom ook niet.