"Staycation" is hip: leuke ideeën voor wie zijn vakantie thuis doorbrengt

thinkstock
Je hoeft je echt geen duizenden kilometers te verplaatsen om te genieten van een welverdiende vakantie. 45% van de Belgen kiest regelmatig voor een thuisvakantie, blijkt uit cijfers van Iliv. Wij geven alvast een paar leuke tips mee voor wie deze zomer graag geniet van een zogenaamde "staycation".

Huizenruil
Wie toch graag eens andere oorden opzoekt in eigen land, kan afspreken met een ander gezin om een weekje van huis te ruilen. Je hebt echt het gevoel eventjes op vakantie te zijn, zonder extra geld te moeten uitgeven. Stel je je eigen huis liever niet open voor anderen? Dan kan je misschien "housesitten" op een andere woonst, waar een achtergelaten kat elke dag eten nodig heeft omdat zijn baasjes op vakantie zijn. Voor beide partijen een winner.

Kamperen in de tuin
Een leuk idee waar je de kinderen zeker warm voor krijgt: zet eens een tentje in de tuin en blijf er een paar nachtjes in slapen. Ideaal voor een klein beetje vakantiegevoel. Maak het feest compleet met een barbecue 's avonds, en laat een paar vriendjes van je kinderen langskomen om te logeren. Extra pluspunt: een volgende keer mogen jouw kinderen misschien wel eens op kampeertrip bij hun vriendjes, en hebben jullie een avondje voor jullie alleen.

Toerist in eigen stad
Heb je de kathedraal van je eigen stad eigenlijk al wel eens vanbinnen bekeken? En wat zou er te zien zijn in dat museum enkele straten verder? Ga op ontdekkingsreis in je eigen omgeving. Op vakantie vinden we monumenten vaak "prachtig" omdat we heel bewust onze tijd nemen om ernaar te kijken, maar heb ook eens oog voor de pareltjes in eigen stad of dorp. Probeer ook eens nieuwe restaurantjes uit waar je normaal gezien niet zou binnenstappen, en ontdek zo nieuwe leuke plekjes in je buurt.

Festivals en zomerbars
Wie in België blijft tijdens de zomervakantie hoeft absoluut niets tekort te komen. Je zou bijna spijt krijgen dat je op vakantie "moet" vertrekken, omdat je dan je favoriete (vaak gratis) zomerfestivals mist. Gentse Feesten, de Zomer van Antwerpen, Boterhammen in het Park,... In elke provincie vind je tal van leuke zomerse activiteiten. Op Uit in Vlaanderen of Musicinfo vind je een handig overzicht van wat er wanneer te doen is. Ook de pop-up zomerbars rijzen als paddenstoelen uit de grond vanaf eind juni. Maak er een sport van om ze allemaal eens op te zoeken, waar mensen die in verre oorden vertoefden "geen tijd voor hebben gehad" tijdens hun vakantie. Onze collega's van Goesting Magazine trakteren regelmatig op goede tips, zoals deze mosselrestaurants of streetfood-tips.

Automatisch antwoord: "ik ben met vakantie"
Thuisblijven betekent niet dat je niet honderd procent in de vakantiestemming kan zijn. Stel een automatisch antwoord in op je mailbox dat je "met vakantie bent", voel je niet verplicht om meteen te antwoorden op telefoontjes of sms'jes, en laat die huishoudelijke taken ook maar even voor wat ze zijn. Neem de tijd om volledig te ontspannen en alles even achter jou te laten. Een tuinstoel, een goed boek, een lekker drankje, en je vergeet bijna dat je gewoon in je eigen tuintje zit. Eten aan huis laten leveren of een poetsvrouw huren, enkel voor die week vakantie? Waarom ook niet.
8 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Tom Tom

  Andere cultuur, bezienswaardigheden en musea waar je de geschiedenis leert tegenover naar een of andere domme serie kijken op tv of in de tuin lummelen. Nee bedankt :-)

 • Rudy De Bakker

  Ben ook ni zo voor dat gedoe elk jaar met de vakantie. Het begint al op weg naar zaventem. Dan plaats voor auto zoeken. Gesleur met je koffers naar check inn. Maar daar moet je opnieuw aanschuiven. Daarna wachten tot je naar de gate kan. Kontrole van bagage, daarna van jou. Daarna het tegenovergestelde in het buitenland. Enz enz enz..

 • Mark Dondersteen

  Oh dan ben ik al jaren "hip". Op vakantie gaan is nutteloze geldverkwisting die een hoop stress met zich meebrengt.

 • pascaline desmet

  na druk werkjaar,stressen mensen vr reistrip en valiezen.dan zitten ze in overvolle hotels en stranden...ja thuis is het dan stil en rustig want meeste zijn op reis.zalig om dan te fietsen op plaatsen rond uw omgeving die je nooit eerder hebt gezien!!zomerbar hier in eigen taal is even leuk dan in Spanje bijv. zolang er zon is, is overal leuk.

 • Thierry De Gang

  Mijn tuin is mijn verlof, heel simpel, knap, rustig en genietend. Voeg nog is af en toe een dagske vissen bij op zo'n 10min afstand en men is gesettled.