'Sexting' komt steeds vaker op jongere leeftijd voor

Thinkstock
Britse meisjes van 11 jaar sturen al expliciete, seksueel getinte foto's van zichzelf via sms en sociaalnetwerksites naar mannelijke leeftijdsgenoten. Dit fenomeen werd tot sexting, een samentrekking van seks en texting, gedoopt. Britse scholen hebben aan de alarmbel getrokken dat ze tegenwoordig dagelijks met dit soort problemen moeten omgaan. Ook gaat het steeds vaker om kinderen van 11 à 12 jaar.

Het aantal meisjes in het Verenigd Koninkrijk dat zich laat overtuigen door jongens om beelden van zichzelf door te sturen is gestegen. 40 procent van de jonge Britse mensen werden al betrokken bij sexting, vaak onder druk van andere schoolkinderen. Uit Belgische cijfers uit 2010 bleek al dat een op de vijf tieners met 'sexting' in aanraking is gekomen, maar dat cijfer kan intussen ook al gestegen zijn.

Schuldige
Het versturen van seksueel getinte beelden is echter niet onschuldig. Die naaktfoto's kunnen bijvoorbeeld later als chantagemiddel gebruikt, de ontvanger kan ermee dreigen die weer door te sturen. Experts geven de media en videogames de schuld van deze evolutie. Een jongen van zeven had namelijk gezegd dat hij spel Grand Theft Auto wilde spelen omdat je zo mensen kon verkrachten. Ook weten veel ouders niet wat sexting is of hoe expliciet de boodschappen zijn geworden, aldus de Britse experts.  

Niet wettelijk
Onderdirecteur aan de Westleigh High School Jo Coleman: "Ik moet regelmatig sexting aanpakken, het is een dagelijks probleem geworden. Er zijn al gevallen geweest met kinderen van 11 of 12 jaar, maar vaak gaat het om studenten vanaf 14 jaar. Dit fenomeen komt vooral voor wanneer tieners hun relatie verbreken en wanneer het meisje bedreigd wordt met de foto's die ze stuurde toen ze nog samen waren." Het maken van expliciete seksuele beelden is illegaal, tieners die deze foto's delen, overtreden dus de wet. Veel jongeren beseffen niet dat de foto's die ze trekken, gedeeld kunnen worden en online gezet kunnen worden.

Ernstige gevolgen
Erika Frans, seksuologe bij Sensoa, legt de gevaren van sexting uit: "Tieners beseffen niet dat Facebook een virtuele openbare plaats is. Die foto's blijven lang op het internet circuleren en die kunnen je je hele leven blijven achtervolgen. Die pikanten berichtjes kunnen maken dat ze gepest worden door leeftijdsgenoten, niet meer naar school durven en sommigen gaan hierdoor zelfs aan zelfmoord denken."